Машините на практика бяха премахнати, а правото да се отчита

...
Машините на практика бяха премахнати, а правото да се отчита
Коментари Харесай

Божидар Божанов: ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да отговарят за вероломството срещу Изборния кодекс

Машините на процедура бяха отстранени, а правото да се регистрира правилно гласът на жителите – отнето.

Това съобщи в съботния ефир на Българска национална телевизия Божидар Божанов от “Демократична България ”. Според него импортираните и утвърдени оферти сред първо и второ четене на промените в Изборния кодекс погазват всички правила и безконтролно трансформират изборната система у нас. “Аргументът на първо четене беше – дайте да дадем опция на хартията. Между първо и второ четене Българска социалистическа партия не гласоподава личните си текстове, а поддържа тези на ГЕРБ, които бяха вкарани в несъгласие на правилника ”, обясни Божанов.

Божанов опроверга като операции изказванията на Българска социалистическа партия, че “Демократична България ” печели от машинния избор. Развяваните от парламентарната естрада листчета и разписки не потвърждават систематичен пропуск, а са знак на човешки неточности, позволени в секционните изборни комисии. Често пъти от изтощеност, а евентуално от време на време и с предумисъл, членовете на комисиите преписват машинния протокол с неточности, които след това ЦИК поправя. “Всички такива разминавания от човешки неточности се случват в сред 5 и 20 от общо 12 000 секции. Тези опити да манипулират, че надали не Демократична България печели от машините са грозни. Манипулират цялото общество с поредна нечиста сделка или тежко недоумение по какъв начин работи изборният развой ”, съобщи Божанов.

Народният представител разяснява забавянето на идното връчване на първия мандат като пропуснат късмет за консолидиране на разбирателството и работата всъщност в Народно събрание. “Парламентът стартира в подобен дух и по-късно с Изборния кодекс ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия взривиха този нежен разговор, прегазвайки всички правила и отказвайки да приказваме всъщност. Те заран споделят какви прелестни сътрудници бихме били, а следобяд отхвърлят да приказваме за изборните правила като тематика, която ни разделя. ” Според депутата времето е било пропиляно точно тъй като хартиеното болшинство е приоритизирало измененията в ИК като най-важната тематика. 

Божанов уточни Движение за права и свободи като един от вероятните разновидности за управнически сътрудник на мандатоносителите от ГЕРБ. Той подсети, че през годините двете партии са работили добре, без да образуват публична коалиция. Едноличните апели за присъединяване на “Да, България ” в държавно управление с хората на Бойко Борисов са били изслушани и изрично отхвърлени с редица причини в границите на партийните органи. Целта пред обединяването “Демократична България ” остава сформиране на държавно управление с втория мандат на “Продължаваме смяната ”. “Лош вид, само че минимум неприятният предвид на другите възможности ”, акцентира Божанов. Според него подобен властови формат би бил оригиналност в българската политика и плаващите болшинства в Народното събрание биха го попречили. “Ще търсим поддръжка от останалите по цели. Това ще е виновното решение, вместо още веднъж да вървим на избори ”, заключи Божанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР