Машинистът и началникът на влака се оказаха българи Ориент експрес

...
Машинистът и началникът на влака се оказаха българи Ориент експрес
Коментари Харесай

Легендарният „Ориент експрес” пренесе Карнобат назад във времето

Машинистът и началникът на влака се оказаха българи

„ Ориент експрес ” ни придвижи обратно във времето. Винтидж стилът на композицията сътвори ренесансова атмосфера на карнобатската жп гара. Датата е 30 август. Часът 23:30. Най-луксозният трен в света спря на 4 коловоз и престоя към 40 минути на гарата, след което потегли към Турция. „ Ориент експрес ” притегли погледите на десетки карнобатлии, които посрещнаха именитата влакова комбинация в късния час.  Първите, които слязоха от него, бяха трима стюарди, машинистът и началникът на влака. Чакащите нямаха самообладание да надникнат зад завесите на прозорците и да се снимат до „ Ориент експрес ”.

С наслада установихме, че машинистът и началникът на влака са българи. Те бяха извънредно разчувствани. Споделиха, че за първи път им се пада достойнството да се допрян до ренесансовия дух. Чувстват се специфични и са мощно впечатлени от интериора във вагоните. Най-голямата атракция за всички бяха облечените в сини костюми стюарди. Антонина, Стефано и Рори не отхвърлиха на искащите да се снимат с тях и да си поговорят. Разказаха ни, че възприятието да работят в „ Ориент експрес ” е необикновено, като да пътуваш обратно във времето. Не пропуснаха да отбележат, че във влака е сниман първият филм по романа на Агата Кристи „ Убийство в Ориент експрес ” през 1926г. „ През цялото време се любуваме на неповторими гледки. Навсякъде е красиво. България е красива. Има общителни хора, прелестна природа и положителни вестници ”, шеговито подчертаха те.

Проявяват предпочитание даже да пренощуват в страната ни в близко бъдеще. Молдовката Антонина показа, че е посещавала курорт „ Златни пясъци ” и е впечатлена от плажа. Тя работи за втора година във влака и сега е стюард във вагона, в който е била Агата Кристи. Италианецът Стефано е основен стюард и е на тази служба към този момент 6 години. Англичанинът Рори е стюард също от 6 години. И тримата към момента привикват с възприятието да бъдат посрещани от толкоз доста хора на гарите. В България и Румъния има максимален интерес да бъде забелязана първокласната комбинация.

„ Ориент експрес “ пътува по линията Париж-Истанбул един път годишно. Този маршрут е най-желан. Пътниците слизат и преглеждат Будапеща, Букурещ и Истанбул. През последните две години поради пандемията 6-дневното странствуване не се състоя. Луксозната комбинация е от 15 вагона, от които три ресторанта, един бар и спални вагони. Около 90 са пътуващите. За тях се грижи личен състав от 42 -ма души. На борда е неразрешено да се носят джинси, без значение какъв брой прочут или заможен е пасажерът. А за вечерята във вагон ресторанта се изисква спазването на непоколебим код за обличане – вечерни рокли, смокинги, папийонки. За класата, стила и безупречното обслужване, цената на приключението е към 8 хиляди евро.

Началото на пътуването е на 4 октомври 1883 година с първия маршрут, съединил Запада и Изтока. Създател на „ Ориент експрес “ е белгиецът Жорж Нагелмакерс. Името на влака пасажерите измислят непринудено. В тези времена, а и до през днешния ден този воаяж се е счита за едно от най-незабравимите и рисковани пътешествия.

По друго време измежду пасажерите са били Греъм Грийн, Сидни Шелдън, Иън Флеминг, Агата Кристи, Елизабет Втора и доста други звезди. Най-известният му ватман е цар Борис III, който е управлявал машината на територията на България. Баща му, цар Фердинанд Сакскобургготски, също е карал влака, само че неговият жанр на ръководство е водел до недоволства от страна на пасажерите. Откакто реставрираният „ Ориент експрес “ бе трансфорат в туристическа атракция, е прекосил 12 пъти Европа. През 30-те години на ХХ век влакът е спирал и в София, както свидетелства Агата Кристи.

И до през днешния ден Ориент Експрес не е просто пътешестване, а гърмеж от прекарвания. В това се корени неувяхващата му популярност.

източник: karnobat-voice.com
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР