Мъртвото вълнение по Черноморието взе три жертви в началото на

...
Мъртвото вълнение по Черноморието взе три жертви в началото на
Коментари Харесай

Внимание, мъртво вълнение

Мъртвото неспокойствие по Черноморието взе три жертви при започване на юни, сочат данните на Министерство на вътрешните работи. Опасното събитие е особено най-много за август, само че се появява и в останалото време, а тази година изненада феновете на морето извънредно рано. " Дневник " напомня какво би трябвало да се знае за мъртвото неспокойствие, по какъв начин може да бъде разпознато и какви са верните дейности при попадане в него.

Какво е мъртвото неспокойствие
 Как се образува мъртво течение: вълните доближават до плажа, след което водата се връща назад по пътя на минимум противодействие - нормално кулоар (изобразен в тъмносиньо на схемата) сред две плитчини (в светлосиньо). Течението е най-силно
© National Weather Service, Wilmington, NC

Как се образува мъртво течение: вълните доближават до плажа, след което водата се връща назад по пътя на минимум противодействие - нормално кулоар (изобразен в тъмносиньо на схемата) сред две плитчини (в светлосиньо). Течението е най-силно " гърлото " и губи мощ щом доближи разширението, наричано от експертите " глава ", по-навътре в морето.

Всъщност, правилният израз е " мъртво течение ". То съставлява придвижване на водни маси във вътрешността в морето, подбудено от разбиващите се в брега талази, което затруднява повече или по-малко излизането на къпещите се на сушата.

Образува се при отдръпването на водата тук-там със характерна форма на брега: сред пясъчни наноси се отварят коридори и в тях потегля течение, перпендикулярно на сушата. Ширината на течението може да варира от 4-5 м. до 50 м., а дължината - от 10 м. до 400 м. Скоростта му нормално е 4-5 км/ч, само че може да доближи до 15 км/ч. Разбира се, огромните течения са присъщи за океаните, само че в морето също има случаи на мощни " реки ". Обикновено, само че не всеки път, течението се появява по време на прилив. Характерно е за плитките крайбрежия, кейовете и местата, където има скали, стърчащи над водата.

Може да се образува на едно и също място на даден бряг, само че има и ненадейно зараждащи течения, чиято поява не може да бъде планувана.

Кога се появява

Обичайно откакто е имало няколко следващи дни на вятър. За българското Черноморие това най-често е североизточен вятър, пораждащ по-високи талази.

Мъртвото неспокойствие се появява и при напълно безшумно море и тогава може да бъде разпознато по дългите талази, които доближават десетки метри и даже обгръщат целия залив. Те се движат постепенно и отмерено, даже може да не се вижда пяна от разбиването им. Това е и може би най-рискованата обстановка, защото за неопитни хора къпането наподобява изцяло безвредно, даже на неохраняеми плажове.

 Течението не всеки път образува прав
Течението не всеки път образува прав " кулоар ". Често се сливат няколко течения.Скрийншот от видео на австралийската неправителствена организация Surf Life Saving Australia

Защо е рисково

Мъртвото неспокойствие е повода за 80 на 100 от случаите, в които на водните спасителите се постанова да се намесват и да вадят хора от водата, сочи статистиката на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания (NOAA) на Съединени американски щати.

Течението се образува наоколо до брега и може да повлече даже плажуващи, които са във вода до кръста или до гърдите. Най-честите му жертви са хората, които не умеят да плуват: първо, тъй като те всекидневно се намират на плиткото, и второ, тъй като елементарно губят хладнокръвие, когато бъдат подхванати от водата.

Как се разпознава

Добре е човек да е нащрек за присъщите дълги и " мазни " талази при умерено море. В случаите, когато има очевидно неспокойствие, експертите предлагат преди къпане заливът да се огледа отвисоко, да вземем за пример от някоя дюна. Така може да се видят някои от най-характерните признаци за съществуването на мъртво течение:

 Характерният
© 100ivana.com

Характерният " кулоар ", формиран от мъртво течение

Скрийншот от видео на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания (NOAA) на Съединени американски щати

1. Непрекъснатата бяла линия от разбиващи се талази е раздрана от вертикален на брега " кулоар " с широчина няколко метра. Трябва да се има поради, че той не всеки път е прав - постоянно под ъгъл се събират няколко течения или водата върви във вътрешността и след това завива.

2. В прибоя се вижда леке от вода с по-тъмносин цвят.

 Участък в прибоя с по-тъмносиня вода е един от присъщите белези на мъртвото течениеСкрийншот от видео на австралийската неправителствена организация Surf Life Saving Australia
Участък в прибоя с по-тъмносиня вода е един от присъщите белези на мъртвото течениеСкрийншот от видео на австралийската неправителствена организация Surf Life Saving Australia

3. В прибоя има сектор, където се разрушават по-малко талази или тук-там, вместо да е покрита с пяна, повърхността е единствено леко набраздена.

4. Участък с разпенена вода, която носи пясък, водорасли и балончета от брега към дълбокото.

За кого е рисково

Краткият отговор е: за всички.

По-често жертви са децата и хората, които не умеят да плуват. Нерядко обаче в заплаха се оказват и опитни плувци, изгубили самообладание при попадане в течението. Отделна група са хората, влизащи в морето откакто са пили алкохол (спасителите поучават да не се влиза най-малко 8 часа след приложимост на концентрат), които нямат нужната реакция.

Как се реагира

Има няколко значими неща, които би трябвало да се имат поради, в случай че човек попадне в мъртво течение:

Първото и най-важно предписание е: опазване на хладнокръвие - то обезпечава съвсем 100-процентен късмет за излизане от водата без проблеми. Обикновено първоначално течението дърпа мощно във вътрешността и инстинктивно човек хвърля всичките си сили в опит да му се опълчи. Тези старания водят само до загуба на сили и суматоха, които от своя страна могат да доведат до драматичен излаз.

 Излизането от течението става с плуване паралелно на брега.Скрийншот от видео на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания (NOAA) на Съединени американски щати
Излизането от течението става с плуване паралелно на брега.Скрийншот от видео на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания (NOAA) на Съединени американски щати

Правило второ гласи: плува се паралелно на брега . Най-често мъртвото течение е необятно няколко метра и когато човек стартира да плува не към брега, а редом на него, напуща зоната на течението и може умерено да излезе.

Трето предписание: в случай че въпреки всичко излизането настрана е мъчно, евентуално течението е много необятно. Най-добра тактика в този случай е човек да се остави течението да го носи на повърхността . Обикновено на неголямо разстояние от брега (там, където вълните доближават своя пик и стартират да се разбиват) то отслабва и тогава измъкването вляво или вдясно става доста по-лесно. Препоръчително е при постигане на точката на по-малко противодействие да се плува 50-100 м настрана, след което да се тръгне към брега, с цел да се избегне заплахата от ново влизане в " коридора ".

 Скрийншот от видео на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания (NOAA) на Съединени американски щати
Скрийншот от видео на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания (NOAA) на Съединени американски щати

Кога го има

В България мъртвото неспокойствие се свързва най-много с поверието за 2 август (Илинден по остарял стил) - денят, в който се има вяра, че морето взима своите жертви. От остарели времена се счита, че тогава морето " се обръща " от лято към есен и стартира най-силното мъртво неспокойствие. Факт е, че всяка година през първата половина на август това събитие се записва доста постоянно. Но истината е, че го има през цялото лято (в другите сезони също, само че тогава поради неналичието на къпещи се, не прави съществено впечатление).

И най-после:

Три мита за мъртвото неспокойствие

Вярването в тях освен не оказва помощ, само че и може съществено да навреди:

1. Мъртвото неспокойствие е рисково при влизане на надълбоко в морето и не може да " дръпне " човек, който е на плиткото. Тъкмо противоположното. Мъртвото течение e там, където вълните стартират да се връщат от брега към морето и повлича таман хората, които са най-близо.

 Популярен плаж в Съединени американски щати, където плажуващите се забавляват в океана, без да виждат четири сектора с мъртво течение<br /><br />Скрийншот от видео на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания (NOAA) на Съединени американски щати
Популярен плаж в Съединени американски щати, където плажуващите се забавляват в океана, без да виждат четири сектора с мъртво течение

Скрийншот от видео на Националната организация на океанските и атмосферни проучвания (NOAA) на Съединени американски щати

2. Поглъща хората и ги праща на дъното. Не, мъртвото неспокойствие не е въртоп. То може да е с огромна скорост, само че се движи единствено повърхностният пласт на водата и увлича във вътрешността в морето, а не и дъното.

3. " Дърпа " толкоз във вътрешността в морето, че не можеш да се върнеш. Не, течението може да " дърпа " доста мощно, само че всекидневно отслабва, когато стигне линията, където стартират да се разрушават вълните (най-често това е на към 100 м от брега)

И последно: каквото и да знае човек и колкото и квалифициран да се усеща в морето, охраняемите плажове постоянно ще бъдат по-безопасни. В случай, че изкушението на диво място е неустоимо, дано постоянно има различен човек в близост, за предпочитане умел и добър плувец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР