Мартин Митев е административен директор на високотехнологичния болничен комплекс Сърце

...
Мартин Митев е административен директор на високотехнологичния болничен комплекс Сърце
Коментари Харесай

Мартин Митев: Все повече столичани и граждани на ЕС се лекуват в Плевен, от Истанбул също реферират към нас

Мартин Митев е административен шеф на високотехнологичния болничен комплекс " Сърце и Мозък " - Плевен. Вече 26 години работи в ръководството на опазването на здравето, като е минал през всички управителни равнища в системата. Експертизата му включва мениджмънт на болничните процеси и ръководство на здравноосигурителната система.

Какви акценти можете да откроите в годишния отчет на " Сърце и Мозък "?

За екипите на " Сърце и Мозък " няма нищо изненадващо в откритата наклонност - при нас се лекуват от ден на ден пациенти от разнообразни градове на България, в това число и от столицата. В последните няколко месеца следим и непрекъснат растеж на задгранични пациенти от Европейския съюз. Според мен " обществената загадка " е в симбиозата сред висока здравна експертиза, съвременни технологии, дисциплинираност и най-много - уважението към пациента. Ежедневната ни работа е настроена по този начин, че в центъра на всичко постоянно стои точно пациентът. За да предоставим най-хубавата здравна услуга, сме обезпечили непрекъсната опция и насърчаваме нашите пациенти да дадат своята оценка, коментар или рекомендации както в директни изявленията, по този начин и посредством телефонно позвъняване, имейл или онлайн. Създали сме цялостен отдел, който следи, прави инспекции и наложително дава отговор на сигналите. Лекарите и екипите са в очакване и с конфигурация за преосмисляне на всеки детайл и възстановяване на здравната процедура. Точното съблюдаване на часовете за обзор макар големия брой пациенти, персоналното внимание към всеки, способените и добре проведени диагностика и лекуване са значими фактори за високия % на задоволеност. Нидерландската система за цялостно внимание към пациента е внедрена при нас.

Разполагате с единствения в България гама нож. Защо тази голяма инвестиция е значима?

Преди всичко е значимо да кажем на пациентите - макар че се назовава " нож ", това не е интервенция - няма сечения и няма болежка. Използваме супер съвременна технология с гама лъчи, точни до милиметър, а значителният риск от гибел и инвалидизация при старите, тежки и травматични оперативни способи с отваряне на главата не съществува. Уникалната безкръвна технология, единствена за страната и огромна част от Балканите, прави допустимо " стопяването " на голям брой дребни тумори по едно и също време. Това е и единственият метод да се запазят неувредени значими центрове в мозъка. Пациентът може да се прибере у дома незабавно след радиохирургията, а също така не се постанова да заплаща десетки хиляди левове за лекуване в чужбина, тъй като работим по клинична пътека. Знаете за траялата години порочна процедура на събиране на огромни суми от групи фамилии - при тези диагнози това завърши. Много сме горди, че експертизата на радиохирурзите ни е на международно равнище - пациенти се реферират към нас от чужбина, в това число от Истанбул.

 Мартин Митев: Все повече столичани и жители на Европейски Съюз се лекуват в Плевен, от Истанбул също реферират към нас

Кои екипи бихте отличили?

Неочаквано за мнозина може би, само че обективният отговор на този въпрос е изключително сложен при толкоз доста отлични екипи в обособените специалности. И въпреки всичко нашата кардиохирургия е известна в страната и чужбина. През 2022 година в " Сърце и Мозък " - Плевен и Бургас, бяха осъществени 24% от всички 5682 огромни кариохирургични интервенции в страната, освен това при доста ниска вътреболнична смъртност, което е изключително значимо.

През февруари 2023 година, инспектиращ работата на клиниката, беше безапелационен: " Сърце и Мозък " е болница на международно равнище. Оперативните зали са оборудвани чудесно, основаната организация на работа е безупречна. Дейността на клиниките е проведена на най-високо равнище. Знанията и уменията на екипите са впечатляващи, а желанието да научат повече и придобият нови умения са забележителни. В България има чудесни вложители в опазването на здравето. Българските политици би трябвало да ги ценят и поддържат. "

Цитирам швейцарския професор тъкмо, тъй като смятам тази висока оценка за изключително потребна, доста насърчителна и всеобхватна. По-нататък, още веднъж по данни за 2022 година, оповестени в " Индекс на лечебните заведения ", клиниката по неврохирургия е направила най-вече огромни гръбначно-мозъчни интервенции (316), при които се ползва невронавигация и 3D-интраоперативен изразителен надзор и е записана най-ниска болнична смъртност. Това съставлява три пъти повече интервенции, в сравнение с във всички други клиники в България, събрани дружно! Впечатляващо, нали?! И тук чакаме ревизия от светила от Европа и Съединени американски щати.

Освен това нашата гръдна хирургия е притегателно място за образования и демонстративни интервенции на комплицирани клинични случаи. В последните два месеца двама световнопризнати експерти - проф. Шупник и проф. Ривас, работиха един до друг с българските си сътрудници от " Сърце и Мозък " - Плевен и Бургас.

Само след броени дни китайският проф. Шу ще инспектира работата на клиниката по съдова хирургия .

Тази интензивна процедура на инспекции и консултиране от международни имена в медицината на място в България наподобява нещо ново за нашето опазване на здравето.

Самият феномен не е нов, само че всеобщото приемане на предложения в съвсем всички профилни специалности е непознато за другите лечебни заведения у нас. За да е ясно, водещите професори в действителност са изключително заети и доста деликатно избират местата за проява на медицински технологии или контролни участия. Двете ортопедични клиники на " Сърце и Мозък " в Плевен и в Бургас да вземем за пример са водач в тазобедреното и колянно-ставното протезиране с 1204 алопластики през 2022 година Извършени са общо 2732 ортопедични интервенции, от които 136 са с изключително огромен размер и трудност. Нашите български лекари работят в тясно съдействие с клиниките на едни от най-хубавите експерти в Европа - доктор Васмер и проф. Рьотингер от Германия и проф. Дреер от Швейцария.

Само през месец април извършихме 14 роботизирани коремни интервенции със междинен и огромен размер на трудност. Екипите минаха интензивна подготовка по роботизирана хирургия във водещи центрове в Европа. Благодарение на системите da Vinci в Плевен и в Бургас правим извънредно комплицирани минимално инвазивни интервенции с най-ниски равнища на травматичност. Имаме контракт с НЗОК за реимбурсиране на тези роботизирани интервенции.

Генетичните съвещания са част от мултидисциплинарния ни метод. Специалистите генетици работят с раково заболели пациенти със спорадични и наследствени форми на онкологични болести (рак на гърдата, на дебелото черво, редки наследствени ракови предразположения) или с техните родственици; фамилии и деца с вродени малформативни положения, метаболитни нарушавания, изцяло засягане на развиването, забавено физическо и/или моторно развиване, микроделеционни синдроми; дами с патологична бременност или бъдещи родители, обезпокоени за наследствени болести в техния род; фамилии с репродуктивни неблагополучия; пациенти с неврологични болести (наследствени форми на епилепсия, вродени нервно-мускулни дегенеративни заболявания) или с кардиологични болести (наследствени кардиомиопатии и аортопатии); пациенти с наследствена предразположеност към венозни тромбози; наследствена глухота и доста други. Генетиците ни работят и за внедряването на проучвания за деца от аутистичния набор . Така нашите пациенти могат да бъдат бебета, деца, възрастни хора, бременни дами, хора с генетично или онкологично заболяване или обезпокоени здрави близки роднини.

Бурно се развиват клиниките по хематология, хемодиализа, гастроентерология и ендокринология и в скоро време ще би трябвало да планираме ново трето огромно уголемение.

 Мартин Митев: Все повече столичани и жители на Европейски Съюз се лекуват в Плевен, от Истанбул също реферират към нас

Какво следва?

На първи юни публично отвори порти която заема първия от 55-години насам новоизграден особено за тази цел корпус на " Сърце и Мозък ", Плевен. Знаете, че за жалост детската смъртност у нас е една от най-високите в Европейския съюз - по данни на Световната банка за 2021 година - 6 деца (под 5 години) на 1000 раждания умират при приблизително четири за Европейски Съюз. Убедени сме, че ключът към смяната на тази ужасна наклонност е модерната медицина и отдадената работа на нашите експерти, за които пациентите - и дребни, и огромни - постоянно стоят преди всичко!

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР