Мартин Макдона е едно от най-нашумелите имена в киното този

...
Мартин Макдона е едно от най-нашумелите имена в киното този
Коментари Харесай

„Палачи“ на Мартин Макдона в театър „София“

Мартин Макдона е едно от най-нашумелите имена в киното този сезон с помощта на кино лентата „ “, за който като нищо ще вземе и изцяло подобаващ „ Оскар “. Почитателите на драматурга Макдона обаче от дълго време познават творчеството му, тъй като на родна сцена се играят доста от пиесите му. „ Палачи “ е най-новата от тях и една от най-забележителните. Това споделя и преводачката Златна Костова, съгласно която това е най-хубавият текст на Макдона, който е чела и превеждала в миналото. Заглавието е безусловно безусловно – героите на пиесата са палачи по специалност, освен това всеки от тях си има собствен исторически първообраз. Действието се развива през 60-те години в Англия, директно след анулацията на смъртното наказване. В кралството то се извършва посредством обесване, а палачите са обществени фигури, и то със забележително самочувствие – в последна сметка те са чиновници на короната, освен това много скъпи.

Хари е вторият най-хубав главорез на кралството – Деян Донков е ужасно комичен в тази роля, с ретро мустачки и зализана коса, суетлив и малоумен човек, звезда в границите на личната си механа. Съпругата и щерка му – в функциите доста изразителната Лилия Маравиля и чудесната Мартина Троанска, са привикнали със странностите на Хари и пиперливия му език, както и с обстоятелството, че каквото и да се случи, той ще ги отбрани.

Наоколо се навъртат дежурните кибици в кръчмата, до един почитатели на Хари и на потребността от смъртно наказване, един любопитен кореспондент, асистент палачът Сид с неразбираеми проекти за възмездие, само че другояче добър човек, и един извънредно подозрителен лондончанин. Малка, само че извънредно ефектна аудиенция в кръчмата прави и главорез номер едно – Артър (в ролята е Ириней Константинов, просто безупречен).

Всяка от тези функции е толкоз характерна, че по някакъв неуместен метод театърът на Макдона припомня на старите театри с подготвени архетипи на героите – Жестокият, Саркастичният, Глупачката, Пияницата и така нататък Всички артисти са превъзходни и резултатът е представление смешно и неуместно, нещо като „ “, само че надалеч по-забавно. Впрочем самата пиеса „ Палачи “ е напълно нова и умеенето на създателя си проличава доста добре. Режисьор е Стоян Радев, в функциите са и Илия Виделинов, Михаил Милчев, Николай Антонов, Пламен Манасиев, Юли Малинов, Сава Пиперов, Николай Димитров, Юлиян Рачков и Мартин Гяуров.

Развлечение от най-високо качество, великолепно изиграно. Не пропускайте!

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР