Марсоходът Персивиърънс е преодолял важен етап в търсенето на следи

...
Марсоходът Персивиърънс е преодолял важен етап в търсенето на следи
Коментари Харесай

Марсоходът Пърсивиърънс с важни находки на Марс

Марсоходът Персивиърънс е преодолял значим стадий в търсенето на следи от минал живот на Марс. Този стадий е събирането на проби, които са най-ценните, събрани до момента и които съдържат евентуални биосигнатури, чието естество следва да бъде доказано, когато те бъдат върнати на Земята. Това заяви НАСА, представена от Франс прес.



Все още не става дума за доказателство, че едно време е имало живот на Червената планета, само че тези проби съставляват най-хубавата опция до момента един ден да може сигурно да се откри възможен минал микробиологичен живот.



Една евентуална биосигнатура може да е основана от съществуването на живот, само че също и от различен механизъм, при който живот не е необходим. За да бъде сметната една биосигнатура за дефинитивна, пробите ще би трябвало да бъдат оценени от мощни лабораторни принадлежности на Земята. НАСА планува да върне пробите с помощта на друга задача до 2033 година

Пробите са взети от канара, наречена Уайлдкат ридж. Тя е висока към метър, среща се в делта, образувана преди към 3,5 милиарда години, там където са се срещнали река и езеро. Скалата е изключително забавна, тъй като е седиментна и наподобява се е формирала сега, в който водата в езерото се е изпарила.



Анализирана настрана с инструмент, намиращ се най-после на роботизираната ръка на марсохода, скалата е посочила най-изобилното съществуване на органични съединения, открити за година и половина на задачата. Тези съединения на основата на въглерод и които биха могли да съдържат и водород са детайлите в основата на живота, съобщи Кен Ферли, отговарящ за научната част на задачата на марсохода.

Други находки на марсохода също са изненадали учените. На дъното на кратера Йезеро са били открити скали, кристализирани, откакто са се били стопили. Това демонстрира дейна вулканична активност и че преди да е имало вода в кратера, той може би е бил цялостен с езеро от лава. Проби и от тези скали са били взети и те ще оказват помощ за установяването, когато те бъдат върнати на Земята, на възрастта на повърхността на Марс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР