Марсоходът Opportunity записа исторически рекорд, като в края на тази

...
Марсоходът Opportunity записа исторически рекорд, като в края на тази
Коментари Харесай

Марсоходът Opportunity работи вече повече от 5000 дни

Марсоходът Opportunity записа исторически връх, като в края на тази седмица е посрещнал своя ден 5000 на Марс. Постижението е впечатляващо даже и без подтекст. Все отново НАСА отбелязва, че първичният проект е задачата на Opportunity да продължи единствено 90 дни.

Колата на Мъск в Космоса се оказва потребна на учените

7 забавни обстоятелството за ракетата Falcon Heavy и SpaceX

Системите на Opportunity обаче се оказват много по-издръжливи. Те работят към този момент повече от 5000 марсиански дни. Един марсиански ден продължава с 40 минути повече по отношение на денонощие на Земята.

Астрофизик: Мъск може да изпрати хора до Марс преди НАСА

Къде на Земята е студено като на Марс

Opportunity стъпи на Марс на 25-ти януари 2004 година За това време Opportunity е научил много за Червената планета. Освен това демонстрира забележителна устойчивост и през марсианската зима, когато има интервал от няколко месеца на слаба слънчева светлина и затова малко сила за марсохода, който се зарежда от слънчеви панели.

За тези 5000 дни Opportunity е пропътувал 45 км. от мястото си на кацане. Той е изпратил към 225 000 фотоси от Марс, които се качват навреме и в интернет за свободен достъп.

Освен фотоси, марсоходът праща до Земята и огромен размер значима информация. Той откри доказателства за съществуване на индикации, че на Марс е имало е имало течаща вода на повърхността и най-вероятно има находища и в почвата. Opportunity е изследвал и няколко кратера, които му оказват помощ да изучи историята на планетата. Мисията на Opportunity ще продължи до момента в който той не се повреди.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР