Марсоходът на НАСА Perseverance е събрал и складирал първата от

...
Марсоходът на НАСА Perseverance е събрал и складирал първата от
Коментари Харесай

Perseverance събра първите мостри от марсианска почва

Марсоходът на НАСА Perseverance е събрал и складирал първата от многочислените минерални проби, които американската галактическа организация се надява да извлече от повърхността на Червената планета за разбор на Земята.

Инструменти, прикрепени към Perseverance („ Упоритост “) и ръководени от експерти на задачата от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА (JPL) покрай Лос Анджелис, пробиха със сонда, малко по-дебела от молив, скално ядро от антично марсианско езерно корито, след което херметически запечатаха мострите в тръба от исполин и ги складираха вътре в роувъра.

Научният героизъм, осъществен на 1 септември и обществено доказан от НАСА късно в понеделник, бележи първото сходно събиране на минерални проби, получени от повърхността на друга планета, съгласно галактическата организация.

Шефът на НАСА и някогашен астронавт Бил Нелсън, приветства това като „ значимо достижение “. Космическата организация възнамерява да събере до 43 проби от минерали през идващите няколко месеца от дъното на кратера Джезеро, необятен басейн, където учените считат, че е текла вода и микробният живот може да е процъфтявал преди милиарди години.

Очаква се шестколесното транспортно средство с размерите на SUV да изследва стени от утайки, отсрочени в подножието на остатъчна речна делта, в миналото гравирана в ъгъла на кратера и считана за първостепенно място за проучване.

Събирането на минерали е основата на плана на стойност от 2,7 милиарда $.

Две бъдещи задачи до Марс, които ще бъдат извършени взаимно от НАСА и Европейската галактическа организация, се възнамерява да вземат тези образци през идващото десетилетие и да ги върнат на Земята, където астробиолозите ще ги изследват за възможното съществуване на дребни вкаменени организми.

Такива вкаменелости биха представлявали първото безапелационно доказателство, че живот в миналото е съществувал и отвън Земята.

Perseverance, петият и надалеч най-сложен роувър, изпратен от НАСА на Марс, откогато първият идва на Червената планета през 1997 година, кацна в кратера Джезеро през февруари след полет от Земята от 472 милиона километра.

Успехът на първото събиране на проби, взети от плоска канара с размер на куфарче благодарение на ротационно-ударна бормашина в края на роботизираната ръка на Perseverance, беше доказан посредством изображения, направени от камерите на роувъра, до момента в който тестът беше измерена, каталогизирана и съхранена, оповестиха от НАСА.

Системата за взимане на проби на роувъра, състояща се от повече от 3000 елементи, беше разказана от краткотрайния шеф на JPL Лари Джеймс като „ най -сложният механизъм, изпращан в миналото в космоса “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР