Марсоходът Кюриосити откри доказателство, че животът на Марс е бил

...
Марсоходът Кюриосити откри доказателство, че животът на Марс е бил
Коментари Харесай

Откриха следи от живот на Марс

Марсоходът " Кюриосити " откри доказателство, че животът на Марс е бил вероятен в далечното минало, заяви Франс прес. Остатъци от тиня демонстрират, че е съществувал повтаряем климат и периодично повтаряне на сухи и влажни сезони. 

Това значи, че средата е била сходна на тази на Земята. 

Понастоящем Червената планета е извънредно суха. Смята се, че в предишното, преди милиарди години, на Марс е имало реки и езера, които са се изпарили. 

За разлика от тектонските плочи на Земята тези на Марс не се движат и по тази причина античният релеф е добре непокътнат. 

Марсоходът " Кюриосити " изследва кратера Гейл от 2012 година 6-км планина е формирана от голям брой седиментни пластове. " Разбрахме, че тук е имало реки и езера, само че не знаехме какъв е бил климатът ", сподели пред Агенция Франс Прес Уилям Рейпин, водещ създател на проучването, оповестено в сп. " Нейчър ". 

Възможно е Марс да е бил ледена планета и вулканично изригване да е затоплило климата и да е довело до формиране на вода в течно положение, предава Българска телеграфна агенция.

Анализът на скалите на Марс демонстрира, че там съществуват пукнатини от засъхнала тиня.

" Когато едно езеро пресъхне, калта се напуква, а когато още веднъж има вода, напукването изчезва ", изяснява Рейпин. Ако този развой се повтаря от време на време, пукнатините образуват шестоъгълници, сходно на тези в антични земни басейни със сезонно изсъхване. Подложена на сухи и мокри цикли, калта на Земята показва същата характерна шестоъгълна групировка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР