Маршал Халифа Хафтар се разбрал с ПутинЩе може да шпионира

...
Маршал Халифа Хафтар се разбрал с ПутинЩе може да шпионира
Коментари Харесай

Русия планира военна база в Либия

Маршал Халифа Хафтар се схванал с Путин
Ще може да шпионира Европа

Ново предизвикателство за Съединени американски щати

Русия се стреми да разшири военното си наличие в източната част на Либия, което може да докара до построяването на военноморска база, написа “Блумбърг ”. Агенцията обръща внимание, че този ход ще даде на Москва забележителна опора на южния бряг на Европа.

Според чудесно осведомени по въпроса източници, поискали анонимност, сега се приготвя съглашение за защита сред Владимир Путин и източния боен пълководец на Либия маршал Халифа Хафтар. Двамата се срещнаха в Москва в края на септември, когато е пристигнал пробивът за някогашния сподвижник на Муамар Кадафи в връзките му с Русия.

Ескалацията на съветската интензивност в Либия съставлява ново предизвикателство за Съединени американски щати и европейските им съдружници, отбелязва “Блумбърг ”. Заплахата се приема “много съществено ” от американската администрация, споделя Джонатан Уинър, някогашен специфичен делегат на Съединени американски щати в Либия. “Ключова стратегическа цел е да се държи Русия настрани от Средиземно море - в случай че получи пристанища там, това є дава опция да шпионира цяла Европа ”, разяснява той.

Русия има прикрито наличие в северноафриканския експортьор на нефт от няколко години посредством групировката “Вагнер ”, която се настани там след гражданската война, последвала подкрепяното от НАТО премахване на Кадафи през 2011 година

Работата, осъществена от наемниците за пробутване на ползите на Кремъл в Африка и Близкия изток, разреши на Москва бързо да усили задграничните си военни активи. Русия също по този начин се стреми към военноморска база на Червено море в Судан, която би є осигурила непрекъснат достъп до Суецкия канал, Индийския океан и Арабския полуостров, показва още “Блумбърг ”.

В момента Либия е разграничена на две администрации - като в източната част господства Хафтар. 79-годишният пълководец управлява доста от огромните петролни уреди, в който се намират към 40% от африканските ресурси. Според хора, близки до неговата Либийска национална войска, той търси системи за противовъздушна защита, които да го предпазят от силите в Триполи, подкрепяни от турските военни. Също по този начин, Хафтар пробва да обезпечи образование за водачите на своите военновъздушни сили. В подмяна на това няколко въздушни бази, които в този момент са заети от “Вагнер ”, ще бъдат осъвременени и ще одобряват съветски сили.

Според други хора, осведомени с договарянията, съветските военни кораби могат да получат и право на непрекъснато акостиране в либийско пристанище, най-вероятно Тобрук, ситуирано единствено на няколкостотин километра през Средиземно море от Гърция и Италия. Това обаче е дълготрайна вероятност, защото ще изисква доста модернизиране на пристанищните уреди. Засега Русия има единствено една военноморска база в Средиземно море - в сирийския Тартус. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отказал да разяснява евентуалната военна договорка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР