Марката на правителството за отстъпка за горивата за цялото население

...
Марката на правителството за отстъпка за горивата за цялото население
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Отстъпка за горивата за цялото население е неразумна мярка

Марката на държавното управление за отстъпка за горивата за цялото население е неразумна, съобщи в студиото на " Денят стартира " енергийният специалист Мартин Владимиров.

" Много по-разумно е да се най-уязвимите групи, които не могат да покриват отговорностите с в енергиен проект които са лимитирали потреблението си - това важи за към 1/3 от популацията. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е безразсъдно, тъй като дава неверни тласъци на междинната класа и на по-богатите да употребяват доста повече горива, в сравнение с са им нужни.

Според него към семействата и най-уязвимите групи би трябвало да бъдат ориентирани директни кешови прехвърляния, с цел да могат те сами да решат защо да похарчат парите си.

" За някои хора пазаруването на съществени хранителни артикули в магазина ще е доста по-важно от зареждането на горива. От тази позиция мярката е по-скоро популистка ", разяснява Владимиров в ефира на Българска национална телевизия.

Той изясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат към 10% под междинните за Европейски Съюз и България е консистентно измежду страните с най-ниски цени. Това значително се дължи че на българския пазар има едни водач, който освен преработва горивата, само че и държи 2/3 от пазара на едро и има достъп до по-евтиния съветски петрол.

" Ценообразуването в България е по-скоро основано на цените на интернационалните тържища, т.е. може да има понижения от самия главен снабдител на горива в България. И в случай че има някъде, където превозвачите би трябвало да стачкуват, то е пред рафинерията в Бургас ", разяснява Мартин Владимиров.

" Нямаме доста механизми, с които да задържим цената по пазарен метод. В момента Европейски Съюз ползва ограничения с цел да поддръжка на потребителите на сила. Най-разумният метод, който се възприема е да се превеждат директни чекове към най-уязвимите групи

" Цената на суровия петрол на международния пазар се успокои, тъй като множеството търговци и спекуланти към този момент не одобряват риска за ембарго върху съветския нефт толкоз съществено. А даже при използване на ембарго, то към този момент е вкарано ценообразуването, т.е. няма фактори, които да трансформират доста търсенето и предлагането и цената доста да се вдигне ", сподели Владимиров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР