Марияна Николова става вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери

...
Марияна Николова става вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери
Коментари Харесай

Валери Симеонов вече не е вицепремиер, поста зае началничката на кабинета му

Марияна Николова става вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов.
 Пети час в Министерски съвет умуват: Жената зад Валери, без вицепремиер или нови избори
Депутатите утвърдиха предлагането досегашната началничка на кабинета на Симеонов да заеме поста му и като него да следи икономическата и демографската политика.

Гласуването стана небрежно, в отсъствието на самия Симеонов, без нито един заложен въпрос към Николова и след скандал. Главно настоящо лице в него бе Корнелия Нинова, която реагира остро, тъй като не ѝ дали думата по време на дебата в пленарната зала. В последна сметка разискванията бяха възобновени и тя я получи.

Отсъстваше освен Симеонов. Председателят на парламентарната група на " Обединените патриоти " и водач на " Атака " Волен Сидеров също не беше в залата. По неофициална информация от партията му пробвали да изтъргуват поддръжката за рокадата против водаческото място в листата на „ Обединени патриоти “ за идните избори за Европейски парламент.

Премиерът Бойко Борисов също не беше в Народното събрание, а от Българска социалистическа партия неколкократно подчертаха този факт. Социалистите настояха Борисов да се яви и да изясни аргументите за рокадата. Оставката бе подадена на фона на няколкоседмични митинги на майки на деца с увреждания, които Симеонов назова „ кресливи дами с сякаш заболели деца “. Защо за поста му е определена началничката на кабинета му към този момент е неразбираемо.

По информация на OFFNews Валери Симеонов е бил в Народното събрание по време на гласуването, само че го е гледал на монитора в една от стаите. След това е напуснал постройката.

Ние по този начин и не разбрахме тъкмо по каква причина Валери Симеонов си потегля от този пост. Той първо сподели, че няма защо да се извинява, след това се извини, след това се отметна. Най-достоверният източник за претекстовете за тази оставка е министър-председателят, сподели депутатът от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов.

Предложението за назначението на Николова на поста вицепремиер по икономическата и демографската политика показа Каракачанов. Социалистите подлагаха на критика и това. " Недопустимо е дребният съдружен сътрудник да си показва измененията в кабинета ", сподели депутатът от левицата Иван Иванов.

След отмора и ексклузивен председателски съвет водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова въпреки всичко съумя да каже каквото имаше.

" Уважаеми български жители, през днешния ден получихте още едно доказателство за вашата справедливост, когато желаете оставката на цялото държавно управление и промяна на модела на ръководство. Получихте го това доказателство тук, в най-важната институция на България - българският парламент. За следващ път министър-председателят унижи Народното събрание. 10 години в ръководството той постанова този жанр. Няма държавност, няма институции. Един човек взема решение еднолично въпроса. Днес получихте и доказателство, че ръководещото болшинство изтри думата морал от българския език. Вицепремиерът, върху който тежат подозрения за търговия с българско поданство, е пристигнал да показа оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца ", сподели тя.

Нинова добави, че обединението ГЕРБ – „ Обединени патриоти “ е зачената неверно. Тя разгласи, че има потребност от промяна на модела, в който " политици и олигарси, без значение кой ръководи, се сговарят между тях и работят за личните си ползи и против тези на народа ".

От ГЕРБ пък упрекнаха социалистите в популизъм.

" За каква олигархия говорите на това ръководство, а пропуснахте услужливо някои други, които лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи? В какво ги обвинявате тези наши министри. Не е почтено по този начин да говорите популистки ", сподели на Българска социалистическа партия ръководителят на комисията по просвета и медии и народен представител от ГЕРБ Вежди Рашидов.

От " Обединените патриоти " също опазиха властта, нападайки Българска социалистическа партия. " Това държавно управление, хубаво или неприятно - въпрос на позиция, в края на краищата в никакъв случай до момента не е поставяло железни уреди край българския парламент. Вие четири пъти управлявахте страната и в тези четири пъти превръщахте българският парламент в цитадела ", сподели Славчо Атанасов.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи пък изиска ГЕРБ да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат. " С оставката на Валери Симеонов нищо не се трансформира ", сподели той и добави, че " Обединените патриоти " дърпат ГЕРБ надолу.

" Движение за права и свободи има от първия ден едно искане и то е националистите да не бъдат във властта. След тази оставка ръководещите ще получат от Движение за права и свободи от същото в по-големи дози. Ние ще продължим да се борим против този модел на ръководство ", сподели малко по-късно Йордан Цонев.

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки пък употребява трибуната на Народното събрание, за направи реклама на бензиностанциите и аптеките си.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пък се оплака от дебата - не бил за политики. " Българска социалистическа партия не завоюва нищо от дебата – провокираха спорове, тъй като си мислят, че ги крепят на повърхността, само че те ще ги срутен на избори ", сподели той и изброи изявления на депутати от Българска социалистическа партия, за които те не са поели политическа отговорност - думите на Крум Зарков, че " с някогашни ченгета от Държавна сигурност са замисляли да тормозят нечии дядовци " и тези на Иво Христов, че 80% от българите са дебили.

" Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и публичния интерес и с цел да понижим напрежението в обществото ", сподели още Цветанов.

След изявлението му Вежди Рашидов простъпка го назова " водача на партия ГЕРБ " вместо зам.-председател.

Новият вицепремиер Марияна Николова е правист. Заемала е разнообразни експертни длъжности в държавната администрация. От средата на юни 2015 година до 2017 година е началник на отдел „ Договорно-правен и правна отбрана " в „ Национална електрическа компания " ЕАД.

Преподавател е по конструкция на администрацията и административен развой в Института по обществена администрация към Министерския съвет. От май 2017 година е шеф на политическия кабинет на Симеонов.

Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември. До това се стигна след близо 30-дневен митинг с това искане. Демонстрациите започнаха поради изявлението на Симеонов за " кресливи дами " с " сякаш заболели деца " по адрес на майките на деца с увреждания.

След оставката на Валери Симеонов, водачът на " Атака " и съпредседател на " Обединените патриоти " Волен Сидеров изиска и оставката на другия вицепремиер от групировката - водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР