Мария Петрова – изпълнителката на стари градски песни, напусна този

...
Мария Петрова – изпълнителката на стари градски песни, напусна този
Коментари Харесай

Инсулт отне живота на певицата Мария Петрова

Мария Петрова – изпълнителката на остарели градски песни, напусна този свят с незавършени фантазии за бъдещето си.

 

Тя стана известна след присъединяване си във фестивала " Златен кестен " при започване на 90-те години. Нейните записи бяха издавани от музикалния колос " Пайнер ", а мнозина я назоваха " примата на остарялата градска ария ". На 82-годишна възраст, след малко, само че тежко боледуване, тя напусна този свят.

 

Причината за гибелта на Мария Петрова стана инсулт. Тя беше призната в болница, където се бориха за живота й в продължение на две седмици. За страдание, Петрова умря ден след рождената дата на починалия й брачен партньор. Преди трагичния край, изпълнителката беше заета с ремонт на своя апартамент в Ловеч и остави след себе си недовършен албум.

 

„ За три години единствено един път, по изключение, излязох в центъра на града. Ще ви призная, огорчена съм от отвод да бъда удостоена със званието „ почетен гражданин ". Наградата не ми е била цел, нито е моя самодейност. Но откакто научих, че отличаването ми е било осуетено от една госпожа, на която нищо неприятно не съм й направила, само че очевидно съм й несимпатична, доста ме заболя. Засегна се достолепие то ми “, показа Мария Петрова към Великден.

 

Тя имаше проекти за нови концертни изяви, очакваше с неспокойствие и появяването на идващия си диск. Мария Петрова е родена на 30 октомври 1940 година в село Торос, община Луковит. От пълнолетието си живее и работи в Ловеч, където се омъжва и отглежда двете си деца.

През 1960 година приключва Института за детски учителки във Враца, след което се връща в Ловеч, с цел да практикува повече от 30 години. Работила и като областен методист в инспектората по обучение.

„ Една прелестна жена, която аз познавах и помня като моя учителка от детската градина. Учителка, при която децата в никакъв случай не плачеха, тъй като тя ни грабваше на ръце и ни носеше по стълбите, пеейки като ни посреща. По през целия ден си пееше, до момента в който се грижи за нас. Така изрази тъгата си от кончината на Мария Петрова нейна пораснала възпитаница.

 

През целия интервал на трудовата й активност като детска учителка е пяла любителски с разнообразни сформира, групи и самостоятелно. Явявала се е на редица фестивали и състезания, главно за национална ария, където е печелила оценки. Участвала е във кино продукции на Българска национална телевизия при режисьора Иван Братанов. След пенсионирането й през 1993 година се явява на извънредно известния и влиятелен фестивал на остарялата градска ария Златен кестен “ в Петрич, където печели I премия на журито и I премия на публиката за осъществяване на песента „ Пред камината “. На фестивала е видяна от продуцента Митко Димитров, който й предлага контракт с компания „ Пайнер “ и издава първия й албум „ Пред камината “, а след него се зареждат и други албуми.

 

След триумфа на албума Мария Петрова осъществя телевизионни записи за Българска национална телевизия в предаването „ Минаха години “ и рубриката „ На посетители на бяло сладко “, а известността й става голяма. Последната й изява на дребния екран бе в „ Българска национална телевизия вечно “ преди няколко месеца, в издание, отдадено на старите шлагери.

 

Поклонението пред паметта на певицата бе в Ловеч. Покойната ще бъде кремирана. Очаква се да бъде заровена в Алеята на именитите създатели в Централните софийски гробища.

Инфо: Уикенд

Тагове: Мария Петрова певица стари градски песни „ Златен кестен “ инсулт
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР