Мария Кюри е работила с радий-226, който има период на

...
Мария Кюри е работила с радий-226, който има период на
Коментари Харесай

И до днес Пиер и Мария Кюри излъчват радиация

 Мария-Кюри

Мария Кюри е работила с радий-226, който има интервал на полуразпад от 1500 години. Толкова време е нужно да отмине, с цел да станат останките на нея и брачна половинка й Пиер Кюри безвредни.

На 20 април 1995 година прахът на Пиер и Мария Кюри е пренесен от общия гроб в гробището в Со в Парижкия мавзолей, където са заровени останките на изключителни представители на науката и изкуството на Франция като Волтер, Русо, Юго, Зола и други Това решение взе френският президент Франсоа Митеран.

Церемонията се организира в наличието на полския президент Лех Валенса (Кюри, както знаете, е полякиня, родена под името Мария Саломея Склодовска).

Учените, изследвали останките на великите физици, разкрили радия и полония, стигнали до заключението, че те към момента излъчват радиация, която може да навреди на здравето на посетителите на Пантеона.

Поради тази причина ковчегът е бил затворен в специфична оловна обвивка. Мария Кюри е работила с радий-226, който има интервал на полуразпад от 1500 години. Толкова време е нужно да отмине, с цел да станат останките на физиците безвредни.

Между другото, останките единствено на две дами са в Пантеона. Освен Мария Кюри тази чест е получила и химикът Софи Бертло. Тя била заровена със брачна половинка си, политикът и химик Марселин Бертло, който изискал да не ги разделят след гибелта.

Още по тематиката: 

Мария Кюри – феноменът на XX век

Не можем да припарим до персоналните движимости на Мария Кюри още 1500 години

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР