Марица (Пловдив) изпрати успешен сезон, след като за осми пореден

...
Марица (Пловдив) изпрати успешен сезон, след като за осми пореден
Коментари Харесай

Борислав Крачанов: За сезона, целите и клуба

Марица (Пловдив) изпрати сполучлив сезон, откакто за осми следващ път стана първенец на България и реализира шестия си златен дубъл в историята – купа и купа. Отборът взе участие и за пети следващ път в групите на шампионската лига. Старши-треньорът на маричанки Борислав Крачанов даде изявление пред  volleymaritza.bg , в което приказва за миналия сезон, школата и упованията за в бъдеще.

– Марица завърши сполучливо сезона с нов златен дубъл. Каква е вашата оценка за представянето на клуба?

– Мисля, че оценката за представянето на клуба е добра. Това, което беше сложено като цели при започване на сезона го изпълнихме. Може би би трябвало да съжаляваме най-вече за изпусната опция да победим тима на Безие (Безие) в Шампионска лига тук в Пловдив. Това обаче остава в предишното значимото за нас е да си създадем вярно анализите и през новия сезон, достигайки до такива борби да успеем да спечелим.

– Кой беше най-запомнящия се миг през миналия сезон?

– Всеки един мач е запаметяващ миг. Аз поех нов тим, който е с изявени позиции в България и в чужбина и това е сериозна отговорност. По-специалните моменти са – спечелването на Купа България в Бургас и момента, в който станахме първенци в Пловдив. Имаше страхотна атмосфера и станахме първенци пред лична аудитория. Това накара нашите състезателки да се почувстват по-спокойни и получихме сериозна поддръжка.

– Марица стана за първи път първенец в Пловдив пред аудитория.

– Да, това способства много за по-приятна атмосфера и се усети тежестта от страна на публиката, че се играе край. Със сигурност публиката способства ние да играем още по-мобилизирано и още по-събрано и да покажем нашата игра.

– Кой беше най-разочароващият миг?

– Това беше загубата от Безие тук в Пловдив. Ние бяхме доста покрай триумфа, само че въпреки това се оказахме надалеч от триумфа. Със сигурност съжаляваме, че не победихме, само че няма по какъв начин да върнем този миг. Може би в случай че можем да се върнем и още веднъж да го изиграем резултатът щеше да бъде в наша изгода. Всяко нещо, което се е случило е трябвало да се случи.

– През предишния сезон бяхте най-младият треньор в Шампионска лига и най-младият треньор в Националната волейболна лига.

– От една странна е необичайно, само че въпреки това е разбираемо. Ръководството на клуба ми гласоподава доверие на мен като по-млад треньор да поема тима. За мен е мобилизиращо, тъй като да си най-млад треньор в Шампионска лига е много отговорно. Играхме и против един от най-хубавите тимове в света Фенербахче Опет (Истанбул). На 26-27 години да се сблъскаш с най-хубавите тимове в света е много съществено. Трябва да се гласоподава повече доверие на младите експерти.

– През предишния сезон Марица беше построена от състезателки от личната школа. В първия тим имаше и 15, 16, 17-годишни девойки. Това ли е бъдещето пред клуба?

– Аз считам, че в нашия клуб са по-голямата част от най-перспективните волейболистки. Това е тяхното бъдеще и това беше една от задачите. Целта беше да внедрим по-младите състезатели в нашия тим и те да получат опция и да играят в някои от мачовете, с цел да придобият повече опит и убеденост в личните си благоприятни условия. След това, когато дойдат мачовете на техните възрасти да са по-уверени и да си изиграят вярно картите.

– Отборът не стопира да тренира. Още някои от състезателките от първия тим не престават да поддържат форма.

– Продължаваме да упражняваме. Има много неща чисто спортно-технически в дадени състезателки, които желаеме да почистим. За наше страдание те не попадат в националния тим, само че това, че не попадат в националния тим по никакъв метод не са се отказали. Нашата задача е да ги поддържаме те да са в темп и да поддържаме тяхното равнище – чисто спортно-технически и физически. Всякакви контузии, които се получиха през годините да съумеят да се излекуват и даже и да заминат за чужбина те просто да са подготвени на стопроцента за новия сезон.

– Предстоят и финалите при другите възрасти. Там какви са упованията и виждате ли още състезателки, които сега не са част от първия тим да получат късмет при дамите?

– Очакванията са много високи. Нашата старша възраст ще замине за София да гони купата, с цел да може девойките, които през сезона упражняваха в първия тим да покажат какво са надградили и какво ново са научили. Искаме да затвърдим позицията, че нашата школа е най-хубавата в България. Със сигурност има и девойки от девойките, които през този сезон с течение на събитията не попаднаха напълно в женския тим, само че ние ги следим и чакаме да забележим тяхното развиване. Ако те са към този момент надградили последователно ще даваме и на тях опция да упражняват и играят в женския тим.

– Как виждате развиването на Марица като клуб?

– За мен Марица би трябвало да бъде образец за всички останали тимове в България – метода на организация, която е основана още преди аз да съм в клуба, безусловно цялата организация е на равнище. Всеки един треньор си дава отговор за дадена възраст. Няма го това, както в другите клубове един треньор да дава отговор за два – три клуба и да води и физическата подготовка. Трябва другите тимове и клубове да се замислят, а освен да приказват за Марица. При нас има предпочитание да се развиваме непрекъснато и всяка една година да надграждаме от това, което е било предната година, считам че в случай че част от тимовете го създадат в България ще се усъвършенства вътрешното състезание. Ако това стане ще има и по-голяма конкуренция и ще се получават много по-интересни мачове, а не срещи, които са предрешени авансово. Надявам се другите тимове и клубове да се замислят и да погледнат по-напред в бъдещето. Да гледат не сезон за сезон, а за бъдещите 4-5 години.

– Какво очаквате от новия сезон, макар че към момента има доста време?

– Очакванията са ясни – да затвърждаване позициите си в Европа и да гоним купа и купа на България. Относно подготовката е рано да приказваме, тъй като сега напълно сме се фокусирали да помогнем на школата и да помогнем на девойки младша и старша възраст, с цел да можем там да затвърдим нашата позиция като резултати и там. Не знаем и другите тимове каква селекция ще създадат. Със сигурност упованията са наложително още веднъж да спечелим златен дубъл – състезание и купа.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР