Мантрите за по-справедливо партньорство“ са пълна лъжаПрага работи за намаляване

...
Мантрите за по-справедливо партньорство“ са пълна лъжаПрага работи за намаляване
Коментари Харесай

Африканският вектор: Чехия срещу Русия

Мантрите за „ по-справедливо партньорство “ са цялостна неистина

Прага работи за понижаване на въздействието на Русия в Африка. Това съобщи чешкият външен министър Ян Липавски, който направи петдневно посещаване в Ангола и Замбия през юни, съпроводен от огромна делегация от предприемачи и публични лица. Делегацията включваше представители на машиностроителни предприятия и компании, произвеждащи здравно съоръжение, хранителни артикули, както и разработващи нанотехнологии за филтриране на вода. Гостите от крайбрежията на Вълтава разискаха с африканците вероятностите за съдействие в региона на стопанската система, екологията, медицината и нефтодобива.

Прага предлага на африканските сътрудници по-справедливи условия за съдействие от Москва, твърди Липавски. Припомняме, че на фона на прогресивните клюки за метаморфоза на наличието на съветски частни военни компании в чужбина, на 27-28 юли в Санкт Петербург с присъединяване на Владимир Путин ще се организира втората среща на върха Русия-Африка, отдадена на настоящи въпроси на съдействието сред Москва и страните от Черния континент.

Междувременно чешките управляващи в последно време обръщат нараснало внимание на африканския континент, изключително на фона на събитията в Украйна. Причините за антируската интензивност на Прага в африканското направление би трябвало да се търсят и в „ украинския въпрос ”.

По време на неотдавнашното си посещаване в Украйна президентът на Чехия Петр Павел предизвикателно изрази взаимност с режима на Зеленски, оставяйки алегорична записка върху една от военните машини на въоръжените сили на Украйна: „ Ние сме с вас. Вие ще отмъстите за падналите, ще отбраните свободата си. Русия, прибирай се вкъщи “.

Чешката република, която се стреми към водачество в Централна и Източна Европа, дълго време отстъпваше в това отношение на Варшава, а по-късно на Букурещ. Варшава и Букурещ са двата фланга на антируския " хигиеничен кордон ", разпрострян се от Балтийско до Черно море. Между Варшава и Букурещ е подписано съглашение за стратегическо партньорство, което непрестанно се уголемява.

Чешката република географски заема централна, носеща позиция в тази структура и реши да се възползва от това. Присъединявайки се към русофобската конкуренция, Прага насочи част от американското внимание към себе си, конкурирайки се с Полша и Румъния. Но това е така наречен добра конкуренция и тримата участници (Полша, Чехия, Румъния) са заинтригувани от взаимно подсилване на позициите си по коридора „ Балтийско-Черно море “.

Управляващите елити на тези страни разчитат на помощта на Вашингтон, с цел да обезпечат своето политическо дългоденствие. За задачата е належащо да се отслаби оптимално Русия, с цел да се избегне появяването на вътрешнополитическата сцена на придвижвания и водачи с различен, т.е. условно проруски дневен ред.

В по-широк подтекст спорът в Украйна беше отпушен от Съединени американски щати освен против Русия, само че и против Китай. Боевете вършат неосъществим безпрепятствения продан на артикули сред Европа и Азия през Русия и страните от Източна Европа, а от това печели американският капитал. Ето за какво Прага обществено показва неодобрение освен от наличието на Русия в Африка, само че и от наличието на Китай. Черният континент за Прага е далечен трамплин, където можете да играете против Москва и Пекин, с цел да облекчите позицията си в Европа.

Думите на Липавски, че Европа и в частност Чехия оферират по-справедливо партньорство на африканските страни от Русия, в действителност са нагла неистина.

Първо, африканците се борят с неоколониализма – несправедливите стопански връзки, наложени им от Запада. За да влезе Африка в качествено друга стартова позиция в политиката и стопанската система, е належащо да се разчупи западноцентричният модел на интернационалните връзки.

Но Чешката република, в противен случай, работи за консолидиране на този модел. Чешката дипломация работи за опазване на настоящия политически и стопански ред в връзките сред западните сили и африканските, а това е синоним на безизходност за африканското население.

Второ, бидейки васал на Съединени американски щати, Чешката република в разговора си с африканците употребява " правозащитната сопа " по американски фасон. Липавски по време на визитата си в Ангола приказва по тематиката за правата на индивида. Това значи, че Прага разрохква авансово почвата за втълпяване на принадлежности за въздействие върху вътрешните работи на анголската страна. Трудно е да си представим да вземем за пример посещаване в Прага на министъра на външните работи на Ангола с указания към чехите по какъв начин да „ пазят човешките права “.

Трето, действайки против Русия и Китай в Африка, Чешката република лишава африканците от опция в техния външноикономически избор, затягайки западната неоколониална примка към врата им. Прага не може да предложи на африканците по-благоприятни условия за съдействие даже единствено тъй като няма стопански капацитет, съпоставим с този на Русия и Китай.

Четвърто, Чешката република се дистанцира от разрешаването на проблемите със сигурността в Африка. Междувременно за доста африкански страни (Мали, ЦАР, Судан, Нигерия, Буркина Фасо, Чад, Камерун, Сомалия и др.) този въпрос е най-актуален. Практиката демонстрира, че някогашните колониални сили (Франция, Португалия, Италия, Испания, Германия, Великобритания) или заобикалят да вземат решение сходни проблеми, или ги манипулират, с цел да запазят силовото си наличие в района. Чешката република, работеща в полза на Съединени американски щати и Европейски Съюз, носи своя дял от отговорността пред африканските нации за това.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР