Манията по криптовалутите постепенно завладява и хакерите. Те търсят все

...
Манията по криптовалутите постепенно завладява и хакерите. Те търсят все
Коментари Харесай

Хакери атакуват телевизори, за да копаят криптовалути

Манията по криптовалутите последователно превзема и хакерите. Те търсят от ден на ден способи да завладяват устройства и да употребяват ресурсите им, с цел да генерират елементарно виртуалните пари с огромна облага. Новата наклонност е атакуването на умни тв приемници и смарт телефони, оповестява компанията за киберсигурност Netlab360.

Специалистите на компанията са засекли хакерска атака против 7000 сходни устройства в Китай. Те са добавени към ботнет и ресурсите им са употребявани за генериране на криптовалутата Monero. Мащабът наподобява дребен, само че съгласно специалистите, това е единствено началото и този вид хакерски атаки ще стават все по-популярни.

Мишени ще са умни тв приемници, смарт телефони, таблети и всевъзможни други устройства от така наречен " Интернет на нещата ". Най-предпочитани са устройства, които употребяват Android или сходна отворена операционна система. Много от тези устройства са с отворен порт 5555, който улеснява заразяването им с вируси. Зловредният код по-късно освен употребява ресурсите на устройството за генериране на криптовалута, само че и за търсене на още уязвими устройства, по този начин мрежата се усилва автоматизирано.

От Netlab360 разяснява, че не знаят за какво този порт е отворен, нито по какъв начин и по кое време. Оказва се, че това не е направено от хакерите, тъй че остава вероятността портът да е оставен отворен от производителите на устройствата или Гугъл. Компанията обаче не е коментирала тематиката.

Използването на ботнет за генериране на криптовалута е един от най-лесните и евтини способи. Така се преодоляват нужните разноски за личен хардуер, електричество, интернет достъп и така нататък Разбира се, идва за сметка на доста други хора и не е изключително законно, само че това не тормози хакерите. За потребителите както постоянно остават обичайните препоръки - да внимават какви уеб сайтове посещават, какви линкове кликат и да не конфигурират приложения от неофициални източници. Също по този начин е добре да употребяват и допустимо най-актуалния програмен продукт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР