Мандри отказват да купуват българско мляко.Животновъди от Южна България се

...
Мандри отказват да купуват българско мляко.Животновъди от Южна България се
Коментари Харесай

Мандри отказват да купуват българско мляко

Мандри отхвърлят да купуват българско мляко.

Животновъди от Южна България се събраха на кротичък митинг в пловдивското село Долна махала поради ниската изкупна цена на млякото и отхвърли за изкупуване на суровината им.  В знак на неодобрение те изляха вода, а не мляко, тъй като по думите им тя е по-скъпа. Хората предизвестиха, че в случай че обстановката не се усъвършенства, ще стартират всеобщи банкрути.

В мирната проява се включват животновъди от Пловдивско, Стара Загора, Харманли и Хасково, само че сме подкрепени от сътрудниците от цялата страна, които имат същите проблеми и са в протестна подготвеност, разяснява Петър Карадамянов от с. Долна махала.  По думите му 50-60 стотинки на литър изкупна цена от мандрите е обидно ниска.  Всички сътрудници са притиснати в ъгъла и не могат да си разрешат да работят и един месец още, всеки ден сме на загуба, уточни Карадамянов.

Някои животновъди към този момент срещат отвод от страна на мандрите въобще да се изкупуват млякото им с довода, че складовете им са цялостни.  Това може би се получава от засиления импорт или свитото ползване, разяснява Шабан от Харманли. По думите му казусът се е появил през месец февруари, когато цената внезапно е паднала с 20 стотинки на литър.

Хората се обърнаха към институциите с апел да ги защитят и завишат контрола над мандрите . Или да излязат и да кажат какво и от къде идва, да кажат да закриваме фермите и че ще бъдем потребители на Европейския съюз, сподели Карадамянов. Той разяснява, че основаването на дребни мандри не е алтернатива за фермерите, тъй като те на първо място са животновъди, а преработката е напълно друга активност.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР