Манчестър Сити разгроми Арсенал с 4:1 и вече няма съмнение,

...
Манчестър Сити разгроми Арсенал с 4:1 и вече няма съмнение,
Коментари Харесай

Първенството в Англия се превръща в надбягване с един кон, а това е лошо

Манчестър Сити разгроми Арсенал с 4:1 и към този момент няма подозрение, че отборът на Пеп Гуардиола ще бъде първенец на Англия. Сити изостава на две точки пред " артилеристите ", като до края Гражданите имат седем мача, а лондончани - пет. Головата разлика, която е първият спомагателен индикатор при положение на тъждество, също е доста по-добра: плюс 53 против 40 на " червено-белите. Но най-важното е, че качеството на футбола на Сити през последните седмици е по-убедително от всякаква аритметика.

След провалянето на " Етихад " (а то си беше загуба всъщност, а не поради прословутата разлика от три гола в крайния резултат) Арсенал разбираемо се стъписа: изплашен, недотам зрял, губещ купата и така нататък Мачът против Сити в действителност беше ужасяващ, както и последните резултати, само че в тази ситуация би трябвало да се създадат някои разяснения за столичани:

1. Според индикаторите на Understat, Арсенал в действителност е отбелязал 10,48 точки повече от xPTS, което е предстоящото количество. С други думи, лондончани се оправят по-добре в таблицата, в сравнение с заслужават във връзка с качеството на играта. Така че спадът в последните няколко кръга е логически, рано или късно действителността трябваше да стартира корелацията с математическия модел.

2. Така или другояче, това е най-хубавият сезон на Арсенал от доста години насам и тимът на Микел Артета сигурно няма да падне под второто място. Последният път, когато Артилеристите приключиха в топ 2, беше през сезон 2015/16, шампионската година на Лестър. Само че тогава Арсенал събра 71 точки, а в този момент към този момент има 75.

3. В актуалното състезание Арсенал може да събере към 86 точки (проста аритметична съразмерност, закръглена надолу). За да стане ясно какъв брой готино е това, ще ви дам следните числа: през XXI век (т.е. от сезон 2000/01 насам) " артилеристите " са печелили повече от 80 точки единствено четири пъти - през шампионските сезони 2002 (87) и 2004 (90), а също и през 2005 (83) и 2008 (83). Чисто теоретично в този момент има късмет да се повтори най-хубавият резултат, показан от именитите " Непобедими " на Арсен Венгер.

Нещо повече, с 86 точки Арсенал щеше да завоюва купата на Англия през 2001, 2003, 2011 и 2016 година, а през 2010, 2014 и 2021 година щеше да се наложи да броим и головата разлика: в тези сезони спечелилите купата Челси и Ман Сити също имат 86 пункта.

4. Така че не Арсенал се е провалил на финалната линия, а просто Сити е толкоз мощен и постоянен. В предходните шест години под управлението на Гуардиола Гражданите не съумяха да доближат границата от 80 точки единствено един път, в първата година на испанеца, само че три пъти преодоляха границата от 90 пункта и един път, през 2018 година, доближиха 100.

5. Що се отнася до приказките, че Арсенал може да няма подобен късмет, това са спекулации и словоблудство. Никой не може да знае това. Може би това е историята на Ливърпул - 2014 година, който изпусна купата с препъването на Стивън Джерард, и по-късно полетя надолу. Или пък това може да е историята на Ливърпул - 2019, които през оня сезон бяха със седем точки пред Сити, разрешиха си да ги настигнат, приключиха втори, само че все пак станаха първенци през идната година.



Като се има поради, че Арсенал е млад и напредващ тим, вторият вид е някак по-близък. Но това са спекулации. Засега можем да заявим, че актуалният състав на Манчестър Сити е един от най-доминиращите тимове в историята на Висшата лига. Ако не се случи нищо изключително и Сити стигне до купата, това ще бъде петата им за последните шест години (и трета поредна).

Случаят не е неповторим: съседите Ман Юнайтед имат същата серия - пет трофеи от 1996 до 2001 година, в това число три следващи (1999-2001 г.). Юнайтед има и две серии от четири трофеи за пет години в относително къс интервал от време - 1993-1997 година и 1999-2003 година

Във към момента остарялата Първа дивизия Ливърпул господства през втората половина на 70-те и 80-те години. Там също има пет шампионски трофеи за шест години (1979-1984 г.) и, сходно на Ман Юнайтед, два пъти по четири трофеи за пет години (1976-1980 година, 1982-1986 г.).

Но тези сформира на Ливърпул на Бил Шенкли/Боб Пейсли и Юнайтед на Алекс Фъргюсън по принцип са едни от най-великите династични тимове в историята на британския футбол, а в този момент Сити на Пеп Гуардиола публично е измежду легендите.

Това е готино, само че има и един колорит. През последното десетилетие бяхме очевидци на това по какъв начин огромните европейски лиги се преобладават от един тим. ПСЖ във Франция, Ювентус в Италия, Байерн в Германия взимат купа след купа. И това не се харесваше изключително на никого - всеки желае конкуренция и конспирация, до момента в който превъзходството на един тим е уморителна.

В последна сметка е банално по-трудно да се продаде на фена, а това е главната цел на всяка спортна организация. Кой желае да гледа по какъв начин Байерн завоюва златните медали за десети следващ път или да гледа серията СКА - ЦСКА за петнадесети следващ път, както се случва в КХЛ (б.а. - Континенталната хокейна лига)?

Сега наподобява, че нещо сходно стартира да се случва и в Премиършип. Шест трофеи за седем години и четири следващи към момента никой в Англия не е взимал, само че в случай че се опитате да прогнозирате идващия сезон, Сити има положителни шансове да го направи. Не единствено поради личната си мощ, само че и поради доста евентуалната липса на сериозна конкуренция.

Да, Арсенал може да остане на това равнище и даже да го увеличи. Да, Ерик загар Хаг прави добра работа в Манчестър Юнайтед, само че има неустановеност по отношение на бъдещето на клуба (продаден или не, явно не) и надлежно по отношение на управническото звено и трансферния бюджет за лятото.

Ливърпул? Червените се нуждаят от реорганизация, даже Юрген Клоп го споделя, само че евентуалното неявяване на Шампионската лига и парите от нея евентуално ще поправят съществено трансферните проекти за лятото.

Джуд Белингам сигурно не може да бъде предстоящ в Мърсисайд.

Тотнъм? Без треньор, без състезателен шеф и без визия за бъдещето.

Челси? Без коментар.

Нюкасъл? Еди Хау е страховит, само че е прекомерно рано да се стреля към купата.

В последна сметка главният противник на Сити може да се окаже самата британска Висша лига. Става дума за обвиняванията на клуба в нарушение на финансовия феърплей, които избухнаха в края на януари. Не е ясно какъв брой време ще отнеме производството, а диапазонът на вероятните санкции е необятен - от парична глоба до изпадане. Съществува и опцията за лишаване на точки. Това е много добър метод да се възроди интригата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР