Манастирът “Свети Георги Победоносец се намира в новата част на

...
Манастирът “Свети Георги Победоносец се намира в новата част на
Коментари Харесай

Манастирът в Поморие с чудото на св. Георги

Манастирът “Свети Георги Победоносец " се намира в новата част на град Поморие. Това е единственият настоящ мъжки манастир по българското Черноморие.
Мраморен релеф от II – III в. с облика на тракийски конник демонстрира, че на това място е имало тракийско светилище.

Още през VII век там е съществувал храм или манастир, отдаден на св.Георги. По това време Анхиало е бил главен църковен център.

През 812г. градът е високомерен от хан Крум, а съвсем век по-късно е основана българска църковна организация. През 14в. Поморийският манастир е опустошен от турците.

В края на 18-ти век на мястото се заселва  Селим бей, създавайки огромен чифлик. Според легендата той страдал от неизлечима болест. Една нощ неговият аргатин дядо Нено сънувал, че в двора тече извор с чудотворна вода.

Разкопавайки скрито мястото, старецът разкрил мраморен барелеф на св. Георги и под него почнала да извира вода. Барелефът и в този момент може да се види в манастира.

Селим бей повикал владиката на града, който го поръсил с водата от аязмото и го излекувал.Вдъхновен от чудото, той приел християнската религия.

Той построил дребен параклис до аязмото, който дал началото на настоящия манастир. След като овдовял, Селим бей дарил земите си на манастира и станал първия му свещеник, a след гибелта си бил заровен до аязмото.

Нов храм стартира да се гради през 1856 година, а през 1966 година се подвига и 20–метрова камбанария.

В манастира се съхраняват доста скъпи мостри на иконографското изкуство от XVIII и XIX век.

След 70-те години на предишния век в парцела към манастира са насадени 45 декара лозя, а дворът се трансформира в извънредно красива градина.

Храмовият празник на Поморийския манастир е на 6 май, когато се стичат богомолци и търговци от цяла Тракия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР