Манастирът на остров Сен Мишел във Френска Нормандия е част

...
Манастирът на остров Сен Мишел във Френска Нормандия е част
Коментари Харесай

Манастир привлича милиони туристи със своите тайни

Манастирът на остров Сен Мишел във Френска Нормандия е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО и една от най-известните френски забележителности. Абатството се вижда от 20 километра по автомагистралата. Това е един от най-трудните градежи в средновековието. Дори и през днешния ден рискуваш живота си, като го видиш. Който стигне дотук, ще открие цялостен куп секрети.

При отлив и прилив до острова се стига по мост, който е дълъг 2 километра. Може и пешком или с рейс. На година идват 3,5 милиона туристи. На западната тераса е входът към църквата, издигната на скалата през XI век. Много здания са издигнати една над друга като подредени. Всеки тук се пита по какъв начин са ги построили на времето.

" Брак сред човешкия талант и природата ", по този начин френският президент Еманюел Макрон назова абатството Мон Сен Мишел, което тази година празнува своя 1000-ен рожден ден. Абатството е включено в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО от 1979 година. То е измежду най-известните туристически обекти във Франция.

Туристите имат опция да прегледат и галерия, отдадена на историята и архитектурата на абатството, която разкрива доста от тайните на Мон Сен Мишел. Тя ще остане там до ноември 2023 година Експозицията " Домът на архангела " показва историята на Мон Сен Мишел посредством тридесетина емблематични експоната. Много от тях, измежду които статуи, макети, скулптури и сребърни принадлежности, са показани за първи път на посетителите на абатството.

Красотата на това място, наричано постоянно " чудото на Запада ", е обезсмъртена в творбите на доста известни писатели - от Гюстав Флобер до Теофил Готие и Виктор Юго, за който абатството е " Хеопсът на Запада ". Уникалният обект въодушевява писателя Пол Февал за написването на романа " Чудесата на Мон Сен Мишел ". 

През 966 година бенедиктински монаси идват на острова и през 1023 година стартират работа по построяването на абатството, което непрестанно се уголемява в идващите епохи и става очевидец на основни моменти от френската история. Превръща се в цитадела по време на Стогодишната война през 14-и и 15-и век,  успява да издържи на 30-годишната английска блокада.

По време на Френската гражданска война през XVIII век абатството е превърнато е затвор. То извършва тези функционалности до 1863 година, като 14 000 пандизчии са изпратени през годините в така наречен " Бастилия край морето ", където приливите, отливите и преносимите пясъци вършат невероятно бягството. Мон Сен Мишел стартира да се трансформира в туристическа атракция, останала известна и до през днешния ден, в интервала преди Първата международна война.

Освен самото абатство измежду забележителностите е известната гостилница “Mère Poulard ", кръстена на основателката си - готвачката Анет Пулар. Заведението е отворено за гости от 1888 година, като продължава да действа и през днешния ден. Сред специалитетите му е тип омлет, наподобяващ суфле. Днес към 40 души живеят на острова, който е обвързван със сушата посредством мост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР