Мълвата твърди, че русенският комар е като по-малкия брат на

...
Мълвата твърди, че русенският комар е като по-малкия брат на
Коментари Харесай

Sans Changement на качественото русенско пиво

" Мълвата твърди, че русенският комар е като по-малкия брат на индийския: отвива те, до момента в който спиш, хваща те и те отнася някъде надалеко, с цел да те изпие ", написа на етикета на занаятчийската бира " Комар ", основана в Русе от " Дунав крафт брюъри ". Всички бири на компанията носят имена, свързани с града и с най-голямата му забележителност - Дунава - Sans Changement, " Радецки ", " Малката Виена ", " Русчук " и други

За към две години тримата й създатели - Велин Папазов, Христо Георгиев и Иван Иванов, изминават пътя от домашни пивовари до одобрени имена на крафт сцената у нас. През тази година " Дунав крафт брюъри " трябваше да открие и лична пивоварна в Русе, само че коронавирус рецесията краткотрайно отсрочи тези проекти. Засега рецептите им се създават в Гърция и у нас - с мощности на други български крафт пивовари.

" Първата ни и най-харесвана бира в Русе се назовава Sans Changement. Това беше нашият поклон към всички русенци, " откърмени " с равнището на река Дунав ", споделя Велин Папазов. Той прибавя, че името носи и обръщение, че качеството на пивото им няма да претърпи смяна. " Втората ни бира е " Радецки ". И двете се одобриха доста добре освен в Русе, само че в цяла България. Това ни даде самочувствие да разработим нови предписания, да създадем нови бири. "

" Дунав крафт брюъри " стартира съществуването си през 2018 - 2019 година с така наречен домашно пивоварство. " Купихме си една варка към 30 литра. Две лета варихме каквото си желаеме. Междувременно Христо приключи пивоварство в Пловдив и към този момент си имаме професионален пивовар. Нашите бири са вършат в сходство с всички софтуерни правила за произвеждане. През 2019 година взехме решение да преминем към идната фаза на развиване със лична пивоварна. За страдание коронавирус ни обърка сметките - на нас и на целия свят. Нашият бизнес несъмнено пострада ", споделя Папазов.
Фотограф: Надежда Чипева Реклама Най-тежката година
Занаятчийската бира е събитие, което набира известност у нас в последните 5 години. " Както постоянно, изоставаме от безусловно всички. В Румъния да вземем за пример има над 60 крафт пивоварни, в Гърция - към 60. В България са не повече от 15. Нямаме публични данни, само че потреблението на крафт бири е не повече от 1-2% от пазара ", показва Велин Папазов.

На всичкото от горната страна Коронавирус рецесията води до спад. " Нашите клиенти - хора със свободни специалности и други, бяха наранени. От друга страна, това, което следим на пазара тази година, е едно много огромно нарастване на цените в заведенията. Ние, в противен случай, се опитахме да понижим себестойността, тъй като знаехме, че ще е сложна година - вкарахме по-евтин амбалаж, намерихме пивоварна по-близо до нас и редуцирахме разноските с 30%. Това понижение искахме да го предоставим на нашите клиенти. Резултатът беше нулев - тези 30% питейните заведения освен не ги отразиха, ами подвигнаха цените с 20 - 30%. И по този начин имаме едно нарастване на цената на нашата бира в заведенията, което стига до 50%. Избрахме най-трудната година да излезем на всеобщия пазар ", споделя Папазов. И добавя: " Ние не сме " Кока-Кола " да диктуваме крайната цена. И по тази причина попадаш на цени от 7.50 до 10 лева за една от тези бири. "

Той споделя още, че тримата съдружници са почнали градеж на лична пивоварна в Русе и към този момент са подготвени със сградния фонд: " Точно преди да купим оборудването - уточнявахме елементи, ни вкараха в първия локдаун. Решихме да изчакаме. Няма да го купим и тази година - приказва се за нов локдаун, а и потреблението на крафт бира падна. Всички сътрудници с съоръжение имат свободни мощности, варим при тях. " В момента " Дунав Крафт " създават към 2 тона на месец, като проектите им след откриване на лично произвеждане са да стартират с към 20 - 30 тона на месец.

Друг проблем за бизнесмените е тромавата администрация. " Чакахме позволение за ток в продължение на 13 месеца. Аз имам успореден бизнес в Гърция, там също ми се наложи да изваждам ток и партидата ми беше подготвена за две седмици - тук 13 месеца. Целият бизнес в града е подложен на това ", споделя Папазов. Следващият тежък конфликт с администрацията ще бъде свързването на пивоварната с Агенция " Митници ". " Целият отрасъл, всички 15 крафт пивовари, заплащат незабележим данък - по 2 стотинки на бира, или към 50 хиляди лева годишно. Въпреки това ние подлежим на всички условия и рестрикции като огромните пивовари. Няма диференциация по закон - дали си " Загорка " със 100 хиляди тона бира на месец, или крафт пивовар с 10 хиляди тона - идентични процедури, идентичен програмен продукт, идентични санкции. Няма друга такава страна с толкоз регулации ", показва пивоварят.
Реклама
Инвестицията на " Дунав Крафт " ще зависи от оборудването, което стартира от 70 хиляди $ за китайско и стига до 200 хиляди евро за немско или чешко. " Към момента е към 150 хиляди евро ", споделя Папазов. В Русе и Варна компанията реализира лична дистрибуция, а в София работят с един от най-големите дистрибутори на крафт бира - " Пивотека ".
Борбата за добър усет и пазарен дял
" Бирата има три съществени съставки: вода, малц и хмел. Ние работим с най-хубавите първични материали от Германия, Белгия, Чехия, Гърция, Съединени американски щати. По отношение на индустриалния развой: на една бира й трябват сред 25 и 40 дни за първична и вторична ферментация. Първата е с един вид дрожди за алкохолна ферментация, втората с различен вид дрожди - за газировка. Вторичната е трудоемка и енергоемка, нужни са две седмици на доста ниска температура - сред 3 и 5 градуса. Големите производители вършат 10 тона бира на една варка - не могат да я чакат по две седмици. Те непосредствено газират бирата с въглероден двуокис. Първичната ферментация, която нормално лишава сред 7 и 10 дни, те я вършат за 24 до 72 часа, т.е. извънредно доста форсират процеса по повдигане на алкохолния градус. Когато процесът не е натурален, се отделят доста фенолни съединения и настрана можеш да работиш с по-големи размери. Така себестойността на продукцията пада. Ние съблюдаваме софтуерния развой, само че на финала себестойността е тройно и четворно по-висока ", споделя Папазов. Въпреки това той и сътрудниците му не считат да вършат взаимни отстъпки: " Нашата бизнес логичност е друга. Държим си на качеството, държим си на продуктите, образоваме потребителите и се борим с проблемите. Пазарът не е придирчив и ние в нашето крафт общество се възприемаме като едни будители, желаеме да събудим положителния усет. Имаме доста огромно поле за деяние - държим единствено един % от пазара, желаеме да ги създадем 10%. "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР