Малко след началото на протеста за по-високи доходи в центъра

...
Малко след началото на протеста за по-високи доходи в центъра
Коментари Харесай

Радев нападна партийни лидери: Тичат пред вятъра

Малко след началото на митинга за по-високи приходи в центъра на София в петък, президентът Румен Радев събра синдикатите на незабавна среща на „ Дондуков 2 ”. Темите на диалога бяха съставянето на постоянен кабинет, инфлацията и работната заплата.

Държавният глава обаче втвърди тона към политиците и ги упрекна, че никой не желае да ръководи през зимата. Радев напомни, че ролята на служебното държавно управление е краткотрайна и в никакъв случай до момента подобен кабинет не е внасял закон за годишен бюджет, а единствено актуализация.

Президентът нападна и партиите в Народното събрание, като акцентира, че допреди броени дни някои водачи са призовавали „ служебното държавно управление да не си и помисля да създава и внася бюджет ”.

„ На същите водачи може би им замириса на избори и в този момент тичат пред вятъра и споделят: „ Ние мислим за жителите, внасяйте незабавно бюджет ”, разяснява още Радев.

А синдикатите обясниха за какво са потърсили президентството. „ То се оказа единствената устойчива институция, с която си заслужава да се водят съществени диалози. А и ние не изключваме опцията вие да продължите да управлявате страната през служебно държавно управление ”, сподели ръководителят на КТ „ Подкрепа ” Димитър Манолов.

В отговор президентът акцентира, че не желае да дава мотив за „ безпочвени спекулации, че президентът узурпира цялата власт ”. „ Нищо сходно!  Всеки ден аз се апелирам и ви я давам, само че няма кой да я поеме. Или има боязън, и това е същинската причина - боязън в партиите да поемат властта през зимата ”, акцентира президентът.

След час диалози синдикатите продължиха да упорстват служебното  държавно управление да внесе нов бюджет. А Радев им изясни, че това ще се случи, в случай че Народното събрание вземе такова решение.

Докато синдикатите не престават да желаят по-високи заплати, работодателите още веднъж ги отвърнаха.

„ Ръстът на минималната работна заплата от януари 2019 година към днешна дата съответствува изцяло с растежа на инфлацията ”, сподели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

В последна сметка президентът даде обещание да се срещне още веднъж с премиера и финансовия министър, с цел да създадат нови сметки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР