Малко след като пристигна обратно в Бейрут, след повече от

...
Малко след като пристигна обратно в Бейрут, след повече от
Коментари Харесай

Ливанският премиер премислил, не дава оставка

Малко откакто дойде назад в Бейрут, след повече от две седмици неявяване, ливанският министър председател Саад Харири разгласи, че се отхвърли от желанието си да подава оставка, съобщи Ройтерс, представена от Агенция "Фокус ".

Министър-председателят добави, че се надява постъпката му да докара до разговор, който да реши „ въпросите, разделящи Ливан “, и които имат своите проекции върху връзките на страната с нейните съседи.

В началото на ноември Харири разгласи изненадващо пред медии в Саудитска Арабия, че счита да подаде оставка като министър председател.

Впоследствие той прекара в Рияд две седмици, което повдигна някои клюки, че министър-председателят е държан в саудитската столица принудително. Харири отхвърли тези обвинявания.

В края на предходната седмица Харири отлетя от Рияд за Париж, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

В сряда министър-председателят се върна в ливанската столица и взе присъединяване в честванията във връзка Деня на независимостта на страната.

Според източници от президентството на Франция страната обмисля опцията да одобри среща на Международната група за поддръжка на Ливан, по време на която да се разиска политическата рецесия в страната, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Източникът съобщи, че към момента няма публично решение по въпроса, както и на какво ниво да бъде срещата. Групата се състои от Англия, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединени американски щати – петте страни, които са непрекъснати членове на съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Инициативата на президента Еманюел Макрон да докара ливанския министър председател Саад Харири в Париж сложи Франция в центъра на битката за превъзходство сред сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран и ще бъде тест за политиката на неутралитет, която критиците се съмняват, че може да бъде следвана.

Въпреки че този ход смекчи районните напрежения, които се ускориха след оставката на Харири на 4 ноември, той също по този начин разкри какъв брой е сложна изразената от Макрон позиция да не заема страна в Близкия изток.

"Макрон рискува с Ливан ", съобщи европейски посланик, поискал да резервира анонимност, говорейки за политиката на съдружник. "Това е нещо като неговият миг на истината. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР