Малко след изастрелването на ракетата Япония започна военни обучения във

...
Малко след изастрелването на ракетата Япония започна военни обучения във
Коментари Харесай

Тръмп и Абе увеличават натиска над Северна Корея след поредния ракетен тест

Малко след изастрелването на ракетата Япония стартира военни образования във военната база на Съединени американски щати Yokota Air Base край Токио

© Reuters

Още по тематиката
Съединени американски щати постановиха нови наказания на съветски и китайски компании поради Северна Корея

Според Вашингтон сдруженията подкрепят нуклеарната стратегия на Пхенян, като прави бизнес с режима
23 авг 2017
Ким против Тръмп, или по какъв начин престанах да се опасявам и обикнах бомбата*

Макар някои да съпоставят броженията на Корейския полуостров с Кубинската ракетна рецесия от 1960-те, обстановката надалеч не е толкоз взривоопасна
11 авг 2017
Северна Корея заплаши да нападна американска база в Гуам след изявления на Тръмп

Американският президент даде обещание да посрещне с " огън и гняв " съперниците на Съединени американски щати
9 авг 2017
Организация на обединените нации спря със наказания една трета от износа на Северна Корея

Ограниченията са поради следващите ракетни проби
7 авг 2017
Нашите наказания са ваш проблем

Искрите сред Съединени американски щати и Европейски Съюз поради новите ограничения против Русия
28 юли 2017 " Възмутителното изстрелване на балистична ракета над нашата страна е невиждана, сериозна и тежка опасност, която нарушава мира и сигурността в региона "

Шинзо Абе, министър-председател на ЯпонияСедмица откакто държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън разгласи, че Северна Корея демонстрира " въздържаност " в оръжейната си стратегия, Пхенян не закъсня да обори изявлението му. През уикенда режимът на Ким Чен Ун изстреля три балестични ракети с дребен обхват към океана, което не беше възприето за повече от " проявление на мускули " по отношение на общите военни образования на Съединени американски щати и Южна Корея. Днес сутринта ситуацията стана по-сериозно, откакто стана ясно, че ракета на Северна Корея е минала над Япония. След 40-минутен телефонен диалог президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и министър-председателят на Япония Шинзо Абе са се съгласили двете страни да усилят натиска върху Северна Корея. Ракетата, най-вероятно модел Hwasong-12, е минала над 2700 км, прелитайки над остров Хокайдо, преди да се разпадне в Тихия океан на малко повече от 1180 км източно от него, написа Financial Times.

Поредна провокация

" Възмутителното изстрелване на балистична ракета над нашата страна е невиждана, сериозна и тежка опасност, която нарушава мира и сигурността в региона ", разяснява провокацията Шинзо Абе, добавяйки, че държавното управление стартира корав митинг против КНДР. Според Абе президентът на Съединени американски щати е " 100% с Япония " след извършения диалог, а страната ще упорства за съществени ограничения по време на свиканото изключително съвещание на Организация на обединените нации, планувано за през днешния ден следобяд.

Говорителят на държавното управление Йошихиде Суга съобщи на изключителна конференция, че ракетата е изстреляна в 5:58 ч. место време и е прелетяла над Хокайдо в 6:06 ч., а шест минути по-късно е паднала в Тихия океан, като военните не са създали опит да я смъкват. Правителството е свикало националния съвет за сигурност, с цел да откри дали са породени вреди.

Макар в последно време проби на балистични ракети от Северна Корея да не са оригиналност, в историята на страната единствено три са минавали над територията на Япония. Първата прелита през 1998 година, а втората - през 2009 година, само че държавното управление на КНДР твърди, че и двете са били спътници, а не ракети.

Международна ракция и удар на пазарите

До момента държавните управления на няколко страни са осъдили дейностите на Северна Корея. Сред тях са Китай, Южна Корея, Русия и Асвтралия. Според представител на китайското държавно управление обстановката на корейския полуостров е достигнала " превратната точка, приближавайки се до рецесия ". След изстрелването на ракетата държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън и външният министър на Южна Корея Кан Кьон-хва са се споразумяли за по строги ограничения против НКДР., само че към момента липсва публично мнение от Белия дом.

Както преди две седмици, когато Северна Корея заплаши да удари военната база на Съединени американски щати на остров Гуам, всички водещи борсови показатели в Европа също се намалиха след изстрелването на ракетата над Япония. Спад има и в акциите в Япония и Южна Корея. Очаква се реакцията на пазарите от страна на Съединени американски щати също да бъде отрицателна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР