Малко след 18:30 ч. днес от Министерския съвет (МС) разпространиха

...
Малко след 18:30 ч. днес от Министерския съвет (МС) разпространиха
Коментари Харесай

Високо напрежение: Ултиматум от Москва, Петков с обръщение към руското посолство у нас

Малко след 18:30 ч. през днешния ден от Министерския съвет (МС) разпространиха до медиите изказване на министър-председателя в оставка Кирил Петков по повод  изпратена нота от страна на Руската федерация , в която се оповестява, че Москва обмисля преустановяване на дипломатическите връзки с България.

По информация на посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е предоставила нота във Външното ни министерств о. В нея се показва, че Руското посолство може да бъде затворено, в случай че държавното управление не анулира решението си за изгонването на 70 дипломати и чиновници. Срокът , който Русия е сложила, е петък до 12:00 ч.  От посолството потвърдиха, че Митрофанова в действителност е била в Министерство на външните работи, само че отхвърлиха детайлности. Така пристигна и мигновена реакция от премиера в оставка Кирил Петков.  

" Отношенията сред България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от огромно значение за ориста на страната ни в исторически проект ", показва  Петков, представен от пресцентъра на Министерски съвет.

" Ние почитаме съветския народ и ценим нашите културни, исторически, обществени и търговско-икономически връзк и. Заради това, макар че българското наличие в нашето посолство в Русия наброява едвам 12 души, Руското посолство в България ще има опцията да резервира 43-ма свои чиновници , според решението, взето от българското държавно управление през вчерашния ден ", добавя той.

" Вярваме в нуждата от разговор, за който дипломатическите канали са от основно значение. Убедени сме, че българо-руските връзки могат да продължат да се развиват в сферите от съвместен интерес, уважавайки значимите за всяка от нашите страни полезности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да отдръпна подадената през днешния ден нота ", показва още Петков и добавя:  " Заради предишното и бъдещето би трябвало да можем да вършим крачки напред при взаимно ценене на националните ползи, сигурността и суверенитета и на двете страни ".

Малко по-рано стана ясно, че  Москва обмисля скъсване на дипломатическите връзки с България  поради абсурда с изгонените 70 съветски дипломати и чиновници. Това съобщи самият дипломат на Руската федерация Елеонора Митрофанова за .

Още през вчерашния ден тя окачестви като " невиждан и безусловно вражески ход "  решението на българското държавно управление да експулсира чиновници на съветското посолство. 

В изказване за телевизия " Россия-24 " сподели, че  Съединени американски щати и Англия командват България  и те са виновни за изгонването, само че по думите й  народът на България " помни историята и се грижи за паметниците ".

На страницата на Руското посолство у нас във Фейсбук беше качен и ексклузивен брифинг на дипломат Митрофанова, в който тя изясни по какъв начин и по кое време са й връчени вербални ноти. 

" Просто оповестяване за " личност нон грата " вкупом като лист е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата процедура. Разбира се, това не е изцяло ново, тъй като, по този начин беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води " играта без правила ". Действайки по подобен метод, не трябва да се базира върху Виенската спогодба, която не планува такива дейности. Разбира се, това е минимум невиждана неприятелска стъпка, която, за жалост, накърнява дългогодишните дипломатически връзки, дългогодишното другарство сред нашите страни. Специално употребявам думата " страни ", защото зная по какъв начин българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невероятно да бъдат унищожени ", сподели тя и добави: " Бих желала да ви напомня даже обстоятелството, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри. "

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР