Малко съмнение остава, че фирмата Сиела Норма, която достави 9600

...
Малко съмнение остава, че фирмата Сиела Норма, която достави 9600
Коментари Харесай

„Сиела Норма” се самопредложи за доставчик на машини за изборите

Малко подозрение остава, че компанията „ Сиела Норма ”, която достави 9600 машини за гласоподаване за изборите на 4 април 2021 година, ще обезпечи и нужните спомагателни устройства за предварителния избор на 11 юли. Нещо повече – Централната изборна комисия (ЦИК) ще разчита сигурно на компанията за нужните 200 машини за частичните избори в страната, които ще се проведат на 27 юни.

От „ Сиела Норма ” към този момент предвкусват новия контракт с страната. С писмо до изборните комисари от 21 май компанията е изпратила хронограма за вота на 11 юли, която чиновниците й сами са изработили. Фирмата е обяснила и по какъв метод вижда процедурите и дейностите, които да бъдат осъществени по организацията на машинното гласоподаване, както и съответните периоди.

Според хронограмата най-късно до 25 май би трябвало да бъде оповестена социална поръчка за закупуване на спомагателни машини, чиято численост се движи към 1000, а евентуално и повече. Така процедурата по поръчката ще завърши до 17 юни, плануват от компанията, което предхожда датата, от която да започват дейностите по обезпечаване на машинното гласоподаване – тестване на устройствата, инсталиране, логистика и други Работната група в ЦИК, която се занимава с машинното гласоподаване, ще разиска предлагането на доставчика.

По-спешната задача

На 22 май, събота, ЦИК се събра на изключително съвещание. На него шефът на комисията Камелия Нейкова предизвести, че „ преди да стигнем до 11 юли, би трябвало да стигнем до 27 юни ”. Тревогата й е обвързвана с организацията на машинното гласоподаване на частичните избори на 27 юни. Тази дата повдига два казуса: първо, към оня миг употребените досега устройства ще продължат да бъдат благосъстоятелност на „ Сиела Норма ”, което значи, че ЦИК би трябвало да се контракти с компанията за използването им на частичните избори; второ, машините за 27 юни ще се нуждаят от нов програмен продукт.

Комисията незабавно би трябвало да реши дали е допустимо да разпореди изработването на софтуера за частичните избори на „ Сиела Норма ” в границите на досегашния си контракт с фирмата или би трябвало да организира обособена процедура, и да кани други реализатори. „ Ако още няколко дни не вземем решение по този въпрос, времето няма да ни стигне ”, предизвести шефът на ЦИК.

Само „ Сиела Норма ” ли може да програмира?

Засега Нейкова клони към заложената в Закона за публичните поръчки догадка за „ договаряне без авансово съобщение ”. Тя се употребява при съществуване на изключителни условия, които могат значително да затруднят или да нарушат естественото осъществяване на нормативно открити действия. А тъкмо в такова състояние се намира ЦИК сега. „ Ние в действителност сме в изключителни условия, тъй като в случай че проведем друга процедура, няма да можем да се вместим във времето и не можем да си осъществим отговорностите в периодите, които планува Изборният кодекс ”, разтревожено посочи тя.

„ Само „ Сиела ” ли може да програмира или може да програмира и някой различен?... Не знам за какво тръгнахме – „ Сиела ”, та „ Сиела ”. Мисля, че страната има задоволително запас, с цел да си програмира 5 бюлетини. Все отново не са „ Сиела ” върхът на сладоледа! ”, ядосано разяснява членът на ЦИК Ерхан Чаушев. Колегите му продължиха полемиката си при изключени микрофони и не се разбра дали мнението му е повлияло на останалите.

Накрая по предложение на Нейкова беше решено, че юристите на ЦИК ще стартират да приготвят план на документи по тази процедура за частичните избори. Успоредно с това на 25 май ще бъдат поканени на среща специалисти от администрацията на Министерския съвет, с които да бъде разискван въпросът.

Транспорт в чужбина

От външно министерство са предложили да се разиска и вземе решение за логистичната скица, по която да се транспортират машините до секциите отвън страната за изборите на 11 юли. Предлагат се няколко разнообразни разновидността: доставчикът на машините да ги придвижи до всяка секция посредством лични транспортни средства; да ги достави до Министерство на външните работи, след което да ги поеме ведомството и други Засега обаче членовете на ЦИК не считат въпроса за предпочитан.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР