Малко повече от седмица ни дели от смяната с лятно

...
Малко повече от седмица ни дели от смяната с лятно
Коментари Харесай

Как влияe смяната на времето на съня ни

Малко повече от седмица ни дели от промяната с лятно часово време, което значи, че местим часовниците един час напред.  Въпреки че тази смяна е предопределена да извлече максимума от светлата част на деня и да се възползваме от изгодите от излагането на слънце, това също значи, че губим един час сън.
 Нуждаем ли се от повече сън през зимата
Нуждаем ли се от повече сън през зимата

Отговор дава ново изследване

Въпреки обстоятелството, че промяната се случва през уикенда, с цел да е по-лек преходът, мнозина считат, че въздейства отрицателно на качеството на съня им и в по-продължителен интервал. Според специалистите по съня в последствията от бъркането в рутината ни могат да продължат по-дълго, в сравнение с чакаме, всичко това с помощта на хормоните, които тялото ни създава.

Д-р Сю Пийкок, здравен психолог-консултант в Well aHead, която специализира в нарушавания на съня, изяснява: " Мелатонинът е хормонът, създаван от епифизната жлеза в мозъка, който контролира нашия цикъл сън-събуждане. Той се секретира в отговор на тъмнината и ни оказва помощ да се усещаме изтощени и подготвени за лягане. Той се потиска от светлина, тъй че когато сме изложени на повече дневна светлина, телата ни могат да създават по-малко мелатонин. "
 Снимка 610538

Смяната на часовниците към лятно часово време от време на време предизвиква краткотрайно спиране на нашия модел на сън, до момента в който телата ни се приспособяват към новия график. Това постоянно води до утежняване на съня при хора, които са чувствителни към промени в графика си за сън или които имат съществуващи нарушавания на съня. За някои може да отнеме няколко дни, до момента в който равнищата на мелатонин се приспособят към новия цикъл на светлина и мрачевина, коментират от.

За да избегнем утежняване на качеството на съня, обвързвано с лятното часово време, най-добре е да се подготвим авансово. Първо, доктор Сю предлага последователно да поправяме графика си за сън, като си лягаме и се събуждате 10 до 15 минути по-рано всеки ден. Хубаво е да се опитаме да не вършим фрапантни промени, а да поддържаме непрекъснат режим на сън. Дори през уикендите. Целта е да " контролираме вътрешния часовник на тялото си и да подобрим качеството на съня ".
 Снимка 610536

Тъй като сутрините стават по-светли по-рано, в случай че това ни нервира, може да влагаме в по-плътни пердета, маска за сън или тапи за уши за основаването на подобаващата среда за непрекъсната отмора. Важно е и да заобикаляме кофеина и алкохола преди лягане и се ангажираме с практики за релаксация, с цел да успокоим тялото и мозъка си преди сън.
 Легло, акари и за какво не е добра концепция да го оправяме заран
Защо да не оправяме леглото заран

Отдавна чакаме тези вести

Всичко е обвързвано с това да надхитрим своя циркаден темп. Затова е хубаво да се опитаме да прекараме повече време навън денем, с цел да понижим възприятието на отмалялост, обвързвано със промяната на времето. Синята светлина, предавана от телефони, таблети и преносими компютри, обаче има противоположен резултат, подмамвайки тялото ни да остане будно. Никаква работа и никакви устройства в леглото, когато е допустимо, за по-добър нощен сън. И то освен когато местим часовниците напред, а и през цялата година.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР