Малко повече от 14 години продължи политическата кариера на едно

...
Малко повече от 14 години продължи политическата кариера на едно
Коментари Харесай

„24 часа“: Вежди Рашидов вярва, че от доброто име по-важно няма. И си тръгва обиден, че свои охулиха неговото

Малко повече от 14 години продължи политическата кариера на едно от знаковите и може би най-цветни имена в партия ГЕРБ - доайена на последните два Народното събрание Вежди Рашидов. На 9 август той разгласи, че се отдръпва освен от партията, само че и от политиката. Направи го тъкмо година след завръщането си в Народното събрание, при което съумя да възвърне партията си като първа политическа мощ в Пловдив - град и област.

На петия ден след 7 август, когато скандалният му коментар бе излъчен онлайн от пленарната зала по сякаш изключените в почивката микрофони, скулпторът май продължава да недоумява за какво по този начин скандализира обществото с думите си, написа

„ Има и в този момент закони. К`во чешеме езици? Всички ку*ви се разсъниха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна ”, обърна се той към зам.-шефовете на Народното събрание Никола Минчев и Росица Кирова.

Вежди Рашидов упорства, че е имал поради само холивудската история. Но настръхналото след случая с Дебора общество и изключителното съвещание на Народното събрание за промени в закона против домашното принуждение, слагат „ кино лентата ” в различен род. Отделен е въпросът за откровения език на Вежди, сложното му въздържане зад зъбите и постоянно циничния му сленг.

За броени часове партията се отхвърли от него и го прикани да се отдръпна от управлението на парламентарната комисия по просвета и от това на ГЕРБ. И той го направи. А на идващия ден внесе и оставката си като народен представител.

Рашидов нееднократно е казвал: „ Винаги съм напускал удоволствието, преди то да ме напусне “. Може би и по тази причина в този момент разгласи, че напуща политиката. Но тези, които го познават, знаят, че шило в торба не стои. А скулпторът умее да работи с шилото - и в изкуството, и в политиката. И се завръща, като е привикнал това да става с самоувереност и ръкопляскане. Много пъти е предупреждавал, че ще се отдръпна да си кара старините бохемски и красиво - като Хемингуей, само че истината е, че влагаше доста хъс в политиката и това му носеше тръпка Публичните изяви импонираха на артистичното му его, признанието на елементарните хора по пловдивските села, които обиколи до едно в акцията, го въздигаше.

„ Мен ме обичат хората, това доста ми оказва помощ, хубаво е да видиш обичта на хората. В Пловдив хората ме желаеха да се върна ”, изясни той за какво се завръща в политиката предходната есен, когато оглави листата под тепетата.

5104 дни - това е времето от деня, в който Рашидов постави клетва като народен представител от ГЕРБ за първи път на 14 юли 2009 година Тогава обаче изкара в 41-ото Народно събрание по-малко от две седмици и освободи депутатското си място, с цел да стане министър на културата в първото държавно управление на ГЕРБ. Беше подобен и във втория кабинет на Бойко Борисов.

През 2017 година, когато ГЕРБ още веднъж бе на власт, Рашидов разгласи, че самичък е отказал да е министър на културата за трети път.

„ Имам потребност да влизам и в ателието си. Животът не е безконечен, а аз прекарах тежка болест. Това са ми претекстовете. Не ме плашат тези неколцина, дето години стачкуват под прозорците ми ”, разяснява той тогава. Но въпреки всичко остана в Народното събрание - по този начин е почтено към хората, които са го избрали.

През юни 2021 година Рашидов за пръв път разгласи, че няма да е претендент за народен представител, давал път на младите. И тъкмо тогава реши публично да стане член на ГЕРБ, въпреки да бе с Борисов от основаването ѝ, само че единствено като гражданска квота.

Има едно нещо, към което никой не обича да се връща - борбата със гибелта. А Рашидов я завоюва, като преодоля тежката диагноза рак. Не крие, че към живота го връща брачната половинка му доктор Снежана Бахарова, която е доктор в „ Пирогов ”.

На 19 октомври 2022 година Рашидов откри 48-ото Народно събрание като най-възрастния народен представител. И въпреки да не искаше, стана титуляр на председателския пост, тъй като се оказа единствената фигура, способна да сплоти ГЕРБ и Българска социалистическа партия, да получи утвърждение от Движение за права и свободи, а импровизирано - и от останалите партии.

„ Намалете перченето. Не ви оказва помощ. Намалете неналичието на разсъдък, а влагайте повече работа. Стойте покрай хората ”, съветваше сътрудниците от най-високата естрада на страната. Но с изключение на откровени послания, които в действителност ще останат в аналите на Народното събрание, Вежди има зад тила си и такива, поради които също се е извинявал през годините. „ Моят живот не е небивалица от два дни и не е копнеж на един или различен. Правя неточности, само че намирам и достолепието и мъжеството да се извиня ”, сподели той през ноември 2017 година, когато изпусна фразата, че “от останалите в България клин за зеле не става ”.

Не се тормози да бъде и контра на формалната линия на ГЕРБ. През есента на 2022 година, още преди Народното събрание да се събере, Рашидов напрегна водача Борисов с изказванието, че в случай че съветският дипломат Елеонора Митрофанова не бъде поканена на първото съвещание на Народно събрание, това щяло да е равнозначно на оповестяване на война. Тогава ръководителят на ГЕРБ разпореди на всеки народен представител от партията си “дори да има персонално мнение - да го показва по всички други тематики. По тази тематика няма да върша компромис с никого ”. Но Рашидов постоянно е защитавал водача на ГЕРБ, с който са в това „ мъжко другарство ”, и точно по тази причина неналичието в този момент на реакция от него по абсурда, взел главата на Рашидов, очевидно доста му тежи.

„ Тази мантра, че е деспот, не е истина. Той е отстъпчив човек, отворен към разговор. Не виждам какво значи да чувам Бойко Борисов. Ще чувам гласа на хората и ще го подсещам непрестанно на депутатите ”, сподели той преди време по адрес на водача на ГЕРБ.

На старта на 48-ото Народно събрание Вежди самичък най-добре разказа себе си: „ Никога в живота си не съм слагал нищо пред името си и никакви звания. Аз съм непосредствен, само че не конфликтен. Идвам от сиропиталище в село Студен бунар. Завършил съм Художествената гимназия и Националната художествена академия с отличен. 11 години съм преподавал в академията. Когато приказваме за критерии, да си кажем и биографията. Академик съм в две страни, от Франция до Москва, член-кореспондент съм, два пъти съм обсъждан за учен, само че отхвърлих, тъй като и там се получи едно говорене. Почетен професор съм, лекар хонорис идея. Помните преди време Дечко Узунов, водят го на галерия в Париж на Пикасо, стигат с бай Марин и го показват: Това е огромният български художник, професор, учен и така нататък Пикасо подвига ръка и споделя - прави ми удоволствие, Пикасо. От положителното име, което има човек, няма по-добро! ”.

А малко преди като началник на Народно събрание да бие последния звънец за оня мандат, като че ли провидя и настоящия край: „ В политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни, всеки от нас ще заплати тази цена, само че сме длъжни да запазим фантазиите си. ” Вежди Рашидов е първият народен представител от демократичните промени насам, който напуща Народно събрание поради свое изявление. Но другояче не е първият опарен от непремерена приказка и публичен напън, се отбелязва в коментара. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР