Малко по-рано тази седмица Honor пусна най-новия си телефон от

...
Малко по-рано тази седмица Honor пусна най-новия си телефон от
Коментари Харесай

Honor 90: Обещаващ смартфон от среден клас с 200MP камера

Малко по-рано тази седмица Honor пусна най-новия си телефон от междинен клас – Honor 90. Бяхме на неговата премиера и имахме опция да го използваме в продължение на няколко дни, с цел да споделим с вас усещанията си.

Марката, която мина през редица пикове и спадове, към този момент не е част от Huawei и макар че продуктите ѝ към момента доста наподобяват на апаратите на по-големия китайски брат, както беше в предишното, Honor пое по своя път и се пробва да прибавя нови неща, а пътят продължава със субфлагмана   Honor 90, който носи със себе си някои впечатляващи на пръв взор спецификации, предлагайки обилни усъвършенствания по отношение на Honor 70 – последният модел от това равнище, който беше пуснат в продажба отвън Китай. Ето по какъв начин се показа той при нас.

Външен тип

Няма подозрение, че когато става въпрос за дизайн, Honor избира тематика и я следва. През последните години сме виждали това във всички нейни серии, тъй че когато откри нещо, което работи – тя се придържа към него. Такъв сигурно е казусът с Honor 90, който предлага тънка и висока структура, напомняща на неговите прародители – седи малко по-високо в ръката, с помощта на по-големия си 6,7-инчов екран, само че това е  много комфортно.

Задният панел на нашия модел за обзор е с черното покритие, само че най-атрактивният в серията може би ще е Diamond Silver, който има специфична текстура, с цел да не остават отпечатъци. И макар че панелът е пластмасов, това не лишава прекалено много от чувството в ръката – усеща се солидно, без скърцане.

Както е при Honor, Honor 90 прави дизайна на задната си камера голям акцент в цялостния си тип, с два огромни „ острова “ за камерата, в които са ситуирани трите камери и светкавицата. Когато е сложена във включения в комплекта транспарантен предпазен калъф, тя добре приляга, с цел да наподобява малко като фигура 8, и е също толкоз самоуверено дизайнерско изказване, колкото и диамантената шарка под нея.

Като цяло дизайнът и направата наподобяват подобаващи за цената на телефона. Тук към момента ни липсва някакъв IP рейтинг, както и безжично зареждане, само че този огромен екран се усеща несъмнено прелестно в ръката, с помощта на тънката дебелина на модела от 7,8 мм.

Апаратът, който има тегло от 183 грама е много комфортен със своите 161,9 x 74,1 x 7,8 мм и по време на потреблението му ми се стори много комфортен – както за по-често държане в ръка, по този начин и в джоба на панталона ми, където съвсем не се усещаше, нито го издуваше ненужно.

Екран

Honor наподобява е вложил доста труд в характерностите на екрана, като е сложил огромен 6,7-инчов AMOLED екран с Full HD+ резолюция и 1600 нита оптималната бляскавост. Няма подозрение, че той наподобява ужасно, като е в действителност ослепителен, което го прави елементарен за виждане на открито – бляскавост, която превъзхожда с HDR10+, със документ за HDR на Netflix и Amazon Prime Video HDR.

Honor към момента прокарва своя Quad-Curved Floating екран, с извивки на всеки борд, начело и откъм гърба. Това не е дизайн, който се вижда да се употребява толкоз постоянно от производителите в наши дни, заради периодическите проблеми с отзивчивостта по ръбовете. Въпреки това, за късото време, което прекарах с него, не изпитах никакви проблеми и няма подозрение, че той оказва помощ за по-лесното държане в ръка на подобен огромен телефон.

Честотата на освежаване от 120 Hz би трябвало да помогне за плавното възпроизвеждане на наличието, като има опция за динамично адаптиране към това, което вършиме на телефона, или за конфигуриране на 60, 90 или 120 Hz – последното явно ще предложи най-хубава продуктивност, само че ще изтощи по-бързо батерията.

Както видяхме и в Honor Magic 5 Pro, Honor 90 е взел и няколко функционалности за комфорт на очите, в това число 3840Hz PWM затъмняване, циркаден нощен екран и документ TÜV Rheinland Flicker Free – което значи, че би трябвало да бъде по-щадящ и по-малко изтощителен за очите ви когато и да е.

Дисплеят е явен, с висока разграничителна дарба от 2644×1200 и задоволително ослепителен, с цел да се употребява при съвсем всякакво осветяване.  Нещо повече, Honor акцентира неповторимите си старания да даде приоритет на здравето на очите в своя екран. В допълнение към общоприетата за промишлеността алтернатива за понижаване на предаваната синя светлина вечер, компанията е употребила динамично затъмняване и други технологии, които съгласно нея би трябвало да понижат напрежението в очите и да оказват помощ за възстановяване на съня ви.

Трудно е да се реши до каква степен дейно е всичко това единствено след седмица потребление на телефона, само че всяко изпитание за облекчение на въздействието на часовете, прекарани на екрана, заслужава овации, а Honor е водеща в това отношение.

Под екрана е ситуиран датчик за пръстови отпечатъци, който работи сносно през времето, прекарано с него до момента. От време на време ни се постановяваше да допираме пръста си още веднъж, само че постоянно вградената камера за различаване на лица се намесваше преди да се наложи.

Хардуер и продуктивност

Honor 90 употребява чип Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition 5G – подобаващ чип за мястото си на пазара, като ускорената версия може да увеличи оптималната скорост на процесора до 2,5GHz. Графичният процесор Adreno 644 също е повишен с 20% спрямо Honor 70, а продуктивността на изкуствения разсъдък е увеличена с 30% за плавни графики и по-бързи реакции.

За това спомага фактът, че телефонът стартира с 8 GB RAM и 256 GB памет, като доближава до 12 GB и 512 GB (въпреки че наличността ще варира съгласно пазара). Мрежата е с всички нормални обвинени, с 5G съгласуваност и множеството от най-новите стандарти Bluetooth, Wi-Fi и NFC.

От времето, прекарано с него до момента, открих, че продуктивността тук е солидна – не напълно със скоростта на флагмански чипсет – само че това може да се чака. Той се оправя с леки игри и стрийминг, без да се затопли даже леко, и не съм забелязал съвсем никакво насичане при напън.

Що се отнася до звука, няма жак за слушалки, а двойните високоговорители на телефона са напълно естествени. Те ще се оправят със общоприетото гледане на YouTube или музика, когато нямате високоговорител в близост, само че тук няма нищо, което да отличава телефона от съперниците.

Тук има батерия с потенциал 5000 mAh – дребен ъпгрейд на Honor 70. Засега животът на батерията наподобява в действителност доста обещаващ. Редовно прекосяваме през през целия ден на междинна и тежка приложимост, като пробата на батерията с 1,5-часов поток при половин бляскавост изтощи 11% от общата батерия. Много значимо е да отбележим съществуването на бързо зареждане 66W зареждане, само че за жалост единствено дребна част от устройствата, пуснати на българския пазар ще имат адаптер в комплекта – другояче ще би трябвало да употребявате този, който имате към този момент.

Тук няма безжично зареждане, само че в кутията има 66W зарядно устройство на Honor за свръхбързо зареждане. От празно положение съумях да заредя телефона до 51% за 20 минути, като обещанието е за 20% заряд единствено за пет минути.

Софтуер и актуализации

Както може да се чака, Honor 90 се доставя с Android 13 – най-новата версия все още на писане на публикацията – с MagicOS на компанията от горната страна. Интерфейсът има чудесни благоприятни условия за персонализация, изключително на непрекъснато включения екран, и съм почитател на гъвкавата система от папки.

Има няколко авансово конфигурирани приложения на Honor, които се намират наред с по-добрите версии на Гугъл – сега имам дублирани приложения за календар, часовник, калкулатор и контакти, и това са единствено тези, които стартират.

Honor удостовери, че възнамерява да предложи на телефона две огромни актуализации на Android, което значи, че той ще получи Android 14 и 15. Освен това ще има трета година поддръжка на сигурността.

Камери

Honor още веднъж се е постарала да извърши обещанията си за камерата в Honor 90, с тройна настройка от камери, включваща голяма 200MP съществена камера с 1/1,4-инчов CMOS размер, 12MP ултраширока и макро камера (f/2,2), с 2MP камера за дълбочина (f/2,4). Налице е и 50MP широкоъгълна предна камера.

Както би могло да се допусна от нейните 200MP за хвалене, а и от нашия опит до момента, главната камера е звездата на шоуто тук. Сензорът с размер 1/1,4 инча е повишен с 25% по отношение на предходното потомство, което разрешава проникването на повече светлина за по-добри и по-ярки фотоси – изключително при слаба светлина.

При тези фотоси при слаба светлина Honor 90 може да употребява 16-in-1 pixel binning, с цел да усили доста количеството светлина, уловено в един пиксел – еквивалентно на 2,24 μm. Тук обаче няма OIS, тъй че ще би трябвало да държите постоянна ръка, с цел да извлечете най-хубавото от него.

Снимките денем са изненадващо отлични, с привлекателни цветове и доста елементи с помощта на датчика с висока разграничителна дарба. Вероятно бих могъл да се поровя малко в динамичния диапазон, само че в действителност има доста малко неща, от които да се оплача.

Той се оправя отлично и при слаба светлина, като прави някои чудесни фотоси на храна при едва и тъмно осветяване в ресторант, въпреки и с малко прокрадващ се звук. Все отново има граници и откакто достигнете същинска мрачевина, качеството внезапно спада – една от областите, в които флагманските телефони към момента потвърждават своята стойност.

Тук няма телефото камера, само че приложението за камерата предлага директен път към цифрово 2-кратно нарастване от главния обектив, което би трябвало да помогне в краен случай.

Що се отнася до 12-мегапикселовата ултраширокоъгълна и макрокамера, тя предлага 112-градусово зрително поле с минимално разстояние на фокусиране от 2,5 см. Това е крачка обратно спрямо 50-мегапикселовата камера на Honor 70, само че както към този момент добре знаем, мегапикселите не вършат камерата добра.

От досегашния ни опит широкоъгълната леща се оправя добре със задачата да поддържа същия темперамент като главния обектив, с сходен цветови баланс и положително справяне със светлината – само че в случай че увеличите мащаба, ще видите, че фините елементи се скапват.

И най-после, този 2МР датчик за дълбочина е малко объркващо допълнение – нещо, което отбелязахме, когато Honor го включи и в Honor 70. Тук има модернизиран режим „ Портрет “ с усъвършенствани боке резултати, целящи да обезпечат по-естествен преход сред резултата на размазване и обекта. От опита ни до момента обаче бокето наподобява добре – само че към момента може да бъде уловено и не предлага някаква голяма стъпка напред спрямо тези фотоси, които разчитат единствено на програмен продукт. Надяваме се, че в бъдеще това място в обектива може да бъде предоставено на специфичен макрообектив или телеобектив вместо него.

В последна сметка

Honor 90 наподобява като обещаващ телефон от междинен клас, който да се пребори с любимци от междинен клас на редица други производители. Моделът е много комфортен и предлага всичко належащо за всеки консуматор, който има потребност от по-мощен и функционален телефон, само че желае да спести към 50% от цената на най-мощните флагмани. Решението е чудесно за редица консуматори, които желаят да имат топ камера, прекрасен екран и превъзходен дизайн. Батерията също се оправя чудесно, като единствено отсъствието на бързо зарядно в комплекта е нещо, което можем да отделим като минус.

Спецификации

6,7-инчов, 120Hz OLED дисплей Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition 12/16 GB RAM 256/512GB памет Камери:

200Mp, f/1,9 съществена камера

12Mp ултраширока камера

2Mp датчик за дълбочина

50Mp, f/2.4 селфи камера

5000mAh батерия 66W кабелно зареждане Android 13 с MagicOS 7.1
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР