Малко над 1,8 милиона гласоподаватели в Македония са призовани днес

...
Малко над 1,8 милиона гласоподаватели в Македония са призовани днес
Коментари Харесай

Удари часът за Македония! Близо 2 млн. души гласуват на съдбовен референдум

Малко над 1,8 милиона гласоподаватели в Македония са призовани през днешния ден да решат бъдещето на страната. Изборните бюра в страната ще са отворени от 7 часа и ще бъдат затворени в 19 часа. Гражданите на Македония би трябвало да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли участие в НАТО и Европейски Съюз посредством приемането на съглашение сред Македония и Гърция? ".
Премиерът Зоран Заев водеше дейна акция за поддръжка на референдума. Председателят на македонския парламент Талат Джафери също поддържа допитването. "Смелостта да бъде изработен компромис е границата, която разделя политиците на такива, които още живеят с легенди и митове, и на такива, които се борят за европейската идея ", уточни Талат Джафери.
Опозицията в лицето на партията ВМРО-ДПМНЕ и водача ѝ Християн Мицкоски не спести рецензиите си във връзка с контракта с Гърция. Макар съгласно тях той да предава националните ползи, от партията се въздържаха от пряк апел за протест на референдума и приканиха жителите да решат сами по какъв начин да гласоподават.
Президентът Георге Иванов заяви, че няма да взе участие във вота, тъй като той е бил "самоубийствен ". Иванов бе в основата на няколко тежки рецесии през миналите три години. Първо той амнистира всички висши държавни ръководители от времето на Груевски и провокира всеобщи митинги в страната. По-късно отдръпна амнистията, само че единствено година по-късно отхвърли да връчи мандат на Зоран Заев за сформиране на държавно управление и по този метод хвърли Македония в нова рецесия.
В навечерието на вота Скопие се трансформира в международен политически център. В Македония дойдоха Ангела Меркел, Йенс Столтенберг, Себастиян Курц, Йоханес Хан, Джеймс Матис и доста други, а самият Заев бе признат в Белия дом от вицепрезидента Майкъл Пенс. Всички те намерено приканиха жителите да поддържат Договора от Преспа, а немският канцлер Ангела Меркел благодари за куража и визията на България в тези исторически събития.
Рекорден брой локални и задгранични наблюдаващи ще участват в изборните секции през днешния ден. Официалната цифра на упълномощените локални наблюдаващи е 11 907, на задграничните наблюдаващи е 493, а интернационалните организации изпращат 194 преводачи. Най-много наблюдаващи е акредитирало Сдружението за цивилен политики и начинания. Освен от вътрешни, референдумът ще бъде наблюдаван и от задгранични публицисти. Референдумът в неделя ще следят 197 члена на задачата на ОССЕ/СДИЧП, а с тях ще участват и 129 преводачи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР