Малкият остров Тилос наскоро направи големи промени. През 2022 г.

...
Малкият остров Тилос наскоро направи големи промени. През 2022 г.
Коментари Харесай

Тилос – първият „енергийно автономен“ остров в Средиземноморието

Малкият остров Тилос неотдавна направи огромни промени. През 2022 година той приключи своя план S4S: Съхранение за резистентност, умна мрежа, решения и сигурност, което му завоюва купата на първия „ енергийно самостоятелен “ остров в Средиземно море. Преди плана спиранията на електричеството бяха нещо всекидневно. Въпреки това, до момента в който Тилос исторически се е борил с електроснабдяването и водоснабдяването, сходно на множеството острови в Средиземно море, той има вятър и слънце в обилие.

Разработена от Eunice Energy Group, една от водещите компании за възобновима сила в Гърция, новата система за зелена сила на Тилос комбинира слънчево и вятърно произвеждане, дружно със предпазване на акумулатори, с цел да обезпечи съвсем всички потребности от електричество на острова. Ползите са обилни. Това разреши на Тилос да се отдели от зависимостта от петрола и външното електроснабдяване, като усъвършенства енергийната сигурност на острова и докара до енергийна автономност за неговите 500 целогодишни поданици.
Вятър, слънце и предпазване
Преходът на Тилос към възобновима сила е реализиран посредством инсталирането на 800 kW вятърна турбина и 592 фотоволтаични панела с номинална мощ от 270 Wp всеки. Част от новата система са и осем инвертора с номинална мощ 20 kW и две акумулатори с номинална мощ от 1.4 MWh всяка.

Инсталацията освен спести обилни въглеродни излъчвания, само че също по този начин понижи разноските за гориво за произвеждане на електрическа енергия на острова и доста понижи казуса с дефицита на електрическа енергия. По време на пиковото генериране даже има остатък от сила, което разрешава на Тилос да зарежда други острови в системата Нисирос-Кос.
Автономност
Самоувереността е нужда и източник на горделивост в Тилос. И това не е първият път, когато дребният Тилос е пионер. За дребен, далечен остров, той е изненадващо предвидлив. Той организира първата в Гърция гала по подписване на еднополово партньорство и непринудено приюти бежанци, частично с цел да помогне с казуса с обезлюдяването.

Наистина, както Дженифър Баркли – дълготраен гражданин на Тилос и създател на няколко книги за Гърция – отбелязва в книгата си Wild Abandon, обезлюдяването е проблем за доста гръцки острови от години. Намаляването на броя на жителите на Тилос може би добави неотложност за разбиране на нови хрумвания и технологии, с цел да се опита да подмлади живота на острова. „ Все още получаваме сметки за електричество и спирания на тока. Но ние имаме вяра, че е хубаво да си самодостатъчен “, прибавя Баркли.
Проблемите на Тилос с боклука
Островът получава към 30 000 гости всяко лято и оправянето с генерираните от туристите боклуци от дълго време е проблем. И по този начин, в допълнение към плана S4S, Тилос се оправи с проблемите си с боклука, като размени остарялото си хранилище за боклуци със цех за преработване, където боклукът се отделя за произвеждане на прахообразно стъкло, циментова примес, тор за компост и пластмасов връв, след което се употребява за изработката на 3D отпечатани мебели.

Островът също по този начин влага в електрическа подвижност, инфраструктура за зареждане на електрически автомобили, основана на възобновими източници, стабилно ръководство на водата и енергийна успеваемост в бранша на локалното публично осветяване.

„ Пътят към момента е дълъг “, споделя Баклай. „ В магазините към момента се продават пластмасови бутилки вода и пластмасови кутии за яйца и пластмасови чаши за кафе за у дома. Но към този момент тези две начинания сътвориха известна горделивост, че са „ зелен остров “. “
Ефектът Тилос
Успехът на плана Тилос води до позитивни промени и за други гръцки острови. Проектът S4S в този момент се извършва в още четири островни района: Анафи, Донуса, Лерос в Южно Егейско море и Фурни Корсеон в Северно Егейско море ще станат новите интелигентни зелени острови с обща обезпечена мощ от 2.5 MW.

Не единствено зеленият преход на Тилос е образец за други гръцки острови, само че и за островите в Средиземно море и, в действителност, по света. Той показва по какъв начин смелите хрумвания на дребни места могат да доведат до огромни промени към по-добро.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР