Малките и средните предприятия, които получиха високи оценки в процедурата

...
Малките и средните предприятия, които получиха високи оценки в процедурата
Коментари Харесай

Еврофинансиране за бизнеса

Малките и междинните предприятия, които получиха високи оценки в процедурата за енергийна успеваемост от 2016 година, само че за които не доближи финансиране, въпреки всичко ще имат опция да вземат дотация за плановете си. Това стана допустимо, откакто комитетът за наблюдаване на стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК) реши да усили бюджета със 154.1 млн. лева, с което общата сума става съвсем двойно по-голяма. Причината за решението е, че бяха подадени голям брой положителни планове, а в началото плануваните 176 млн. лева (90 млн. евро) на процедура стигнаха едвам за една четвърт от тях. Според решението на комитета за наблюдаване в този момент спомагателните средства ще стигнат за дотации за планове със 77 точки оценка за микро- и дребни предприятия и 76 точки за междинните. Компаниите ще бъдат поканени да дават общоприетите доказателства, че дават отговор на условията за бенефициент.

Общо 52 плана на огромни компании са препоръчани за финансиране по процедурата " Повишаване на енергийната успеваемост в огромни предприятия " по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Те ще получат безплатна финансова помощ в размер на 96.5 млн. лева Одобрените претенденти ще бъдат поканени да показват доказателства, че дават отговор на условията за бенефициент, в това число на разпоредбите в изискванията за кандидатстване. В процедурата бяха подадени 161 планови оферти. От тях 86 са включени в аварийния лист, защото покриват критериите, само че за тях не доближава финансиране. Отхвърлени са 14 плана, които не дават отговор на административните или техническите критерии

С влезнало в действие изменение в Закона за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове срокът по член 36, ал 2. е изменен от 10-дневен на 30-дневен, оповестиха от ръководещия орган. В тази връзка претендентите, които са поканени да дават документи за сключването на административни контракти по процедури " Развитие на клъстери в България " и " Енергийна успеваемост за дребните и междинните предприятия " на оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", следва да смятат, че срокът за показване на доказателства, че дават отговор на условията за бенефициент, се удължава от 10 на 30 дни, считано от датата на приемане на първичното съобщение.

Патентното ведомство ще получи безплатна финансова помощ в размер на 8.8 млн. лева (4.5 млн. евро) по процедура за непосредствено даване по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Договорът за това беше подписан предишния месец. Проектът е наименуван " Развитие на съвременна система за индустриална благосъстоятелност посредством поддръжка за активността на Патентно ведомство на Република България " и би трябвало да завърши за три години.

Цел:
- Да се основат предпоставки за интензивно обществено включване на хората с увреждания.
- Да се увеличи степента на осведоменост на обществото за проблемите и опциите на хората с увреждания.
- Комплексни дейности в посока улеснение достъпа до претовареност на уязвими групи, както и даване на благоприятни условия за връщането на пазара на труда на лицата, които поставят грижи за околните си с увреждания.
- Подобряване на знанията и уменията на структурите на гражданското общество за осъществяване на локалните и националните политики в региона на поддръжката за хората с увреждания и техните фамилии, както и реализиране на ефикасни партньорство и разговор с администрацията, обществените сътрудници и обществото.

Бюджет - 8 млн. лв. посредством непосредствено даване на допустимите претенденти

Минимален размер на декларираната безплатна финансова помощ – 100 000 лв., оптимален - 391 166 лева

Допустими претенденти - организациите на хора с увреждания и организациите за хора с увреждания, приети за представителни на национално ниво в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания с решение на Министерския съвет: Съюз на слепите в България, Национална асоциация на сляпо-глухите в България, Българска асоциация за лица с интелектуални усложнения, Национално съдружие на работодателите на хората с увреждания, Асоциация на родители на деца с епилепсия, Българска асоциация " Диабет ", Съюз на военноинвалидите и военно потърпевшите, Съюз на глухите в България, Асоциация на родители на деца с нарушено зрение, Съюз на инвалидите в България, Асоциация на родителите на деца с повреден слух, Националния съюз на трудово-производителните кооперации, Българска асоциация за невро-мускулни болести, Национален център за рехабилитация на слепи, Национална организация " Малки български хора ", Център за психически проучвания, Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт, Национален алианс за обществена отговорност, Национална потребителна кооперация на слепите в България, съдружие " Национална асоциация на хора с добити увреждания ".

Допустими за финансиране действия:
- Извършване на проучвания, изследвания, разбори за потребностите на лицата и децата с увреждания и техните фамилии в народен и районен аспект
- Подкрепа за активността на центрове за лица и деца с увреждания
- Насърчаване на начинания за развиването на мрежа от новаторски обществени услуги за хора с увреждания и за деца и фамилии в риск
- Подобряване достъпа до опазване на здравето и промоция на здравето, в това число посредством профилирани за другите увреждания и специфики събития и медийни акции
- Местни обществени действия за обществено включване.

Краен период за кандидатстване : 17:30 часа на 20.12.2017 година

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Новини

Ограничават дейностите, финансирани по общинската подмярка

Комитетът за наблюдаване на Програмата за развиване на селските региони 2014 - 2020 година утвърди обсега на дейностите, за които ще бъде разгласен вторият банкет на заявки за подкрепяне по подмярка 7.2. " Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура ".

Заради ограничавания финансов запас по подмярката ще бъдат стартирани единствено действия, свързани с реорганизация на уличната мрежа, просветителна инфраструктура (училища и детски градини) и общински здания, в които се дават публични услуги, за възстановяване на тяхната енергийна успеваемост. Допускат се и действия за възобновяване на публични зелени площи – паркове, градини, както и създаване на дребна по мярка спортна инфраструктура.

Над 43.5 млн. лв. за лозарите

Фонд " Земеделие " преведе над 43.5 млн. лв. по размер " Преструктуриране и преработка на лозя " от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро–винарския бранш за интервала 2014 – 2018 година. Платените дотации покриват 75% от направените разноски по 221 плана на лозари, поели ангажимент да разширят стопанствата си през финансовата 2017 година

Бюджетът по мярката за тази финансова година е над 50.254 млн. лв., което значи 86.70% усвояемост, оповестяват от фонда. Мярката подкрепя действия за преструктуриране и преработка на лозови насаждения, както и за възстановяване на техниките за ръководство на лозята. Финансират се притежатели, арендатори или наематели на лозови насаждения, регистрирани като лозарско стопанство и получили уверение за право на присъединяване, издадено от Изпълнителната организация по лозата и виното.

Националната лозаро-винарска стратегия ще се ползва като финансов инструмент в България до 2018 година Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, а задачата й е повишението на конкурентоспособността на българските лозари

Пчеларите получиха 3.250 млн. лв. по националната стратегия

Фонд " Земеделие " изплати 3 250 301 лв. на 1628 претенденти, изпълнили поетите задължения по Националната стратегия за пчеларство (2017 - 2019). Общият бюджет на Програмата за тригодишния интервал е близо 14.28 млн. лв., от които 50% са обезпечени от Европейски Съюз и 50% - от националния бюджет. Определеният за 2017 година запас е 4.758 млн. лева Усвояемостта по програмата за тази година е към 70%, прецизират от фонд " Земеделие ".

До 15 август 2017 година, когато изтече крайният период, бяха подадени 1648 заявки за заплащане по петте отворени ограничения от програмата. По мярка Д финансова помощ са декларирали към 970 пчелари, които получиха 2 159 778 лева За пазаруване на съоръжение за примитивен рандеман и обработка на пчелен мед по размер А са импортирани близо 300 документа, по които са платени 340 550 лева По мярката за усъвършенстване на преносимото пчеларство подкрепяне от 7500 лева получиха трима аграрни стопани. По мярка Б за битка с вароатозата са изплатени 709 676 лева на 1221 пчелари. По мярката за разбор на пчелните артикули са преведени общо 32 796 лева на 250 аграрни стопани.

Пчеларите, получили поддръжка по програмата за 2017 година, са осъществили утвърдените от фонд " Земеделие " разноски в интервала от 1 август на миналата финансова година до 31 юли на актуалната финансова година. Средствата са преведени след привършване на наложителните административни проверки и направените инспекции на място, посредством които се открива дали претендентите са изпълнили дейностите по договорите правилно.

Основната цел на програмата е възстановяване на изискванията за произвеждане и търговия с пчелния мед и пчелните артикули, повишение успеваемостта на производството, качеството и конкурентоспособността на българския пчелен мед и пчелни артикули, запазване на пчелната популация, устойчивото й развиване, обезпечаване на по-добра претовареност и по-високи приходи на пчеларите.

Тригодишната Национална стратегия за пчеларство, която ще се извършва до 2019 година, е част от селскостопанските пазарни механизми, планувани в Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз. Това е четвъртата подред стратегия в бранша, осъществена в България, след приемането на страната в Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР