Малките деца се върнаха на училище в Швеция миналата седмица

...
Малките деца се върнаха на училище в Швеция миналата седмица
Коментари Харесай

Връщат печатните книги и писането на ръка във високо дигитализираните училища в Швеция

Малките деца се върнаха на учебно заведение в Швеция предходната седмица и доста от учителите сложиха нов акцент върху печатните книги, четенето в тишина и упражненията за писане на ръкописни букви, съобщи Асошиейтед прес, представено от Българска телеграфна агенция.

Преподавателите отделят по-малко време за таблетите, независимите онлайн изследвания и уменията на подрастващите за работа с клавиатура.

Връщането към по-традиционните способи на образование е в отговор на въпроси на политици и специалисти дали свръхдигитализираният метод към образованието в Швеция, в това число въвеждането на таблети в предучилищната подготовка, е довел до понижаване на главните умения. 

Шведският министър на учебните заведения Лота Едхолм, която встъпи в служба преди 11 месеца като част от новото дясноцентристко съдружно държавно управление, е един от най-големите критици на цялостното разбиране на технологиите. 

" Учениците в Швеция се нуждаят от повече учебници ", съобщи тя през март. " Печатните книги са значими за образованието ".

Миналия месец Едхолм разгласи, че държавното управление желае да анулира решението на Националната просветителна организация да направи цифровите устройства наложителни в предучилищните групи. Властта възнамерява да отиде по-далеч и изцяло да приключи цифровото образование за деца под 6-годишна възраст, споделиха още от ведомството пред Асошиейтед прес. 

Въпреки че учениците в страната реализират по-високи резултати от междинните за Европа във връзка с уменията си за четене, интернационална оценка на равнището на четене измежду четвъртокласниците демонстрира спад измежду шведските деца сред 2016 година и 2021 година

През 2021 година четвъртокласниците имат приблизително 544 точки, което е спад по отношение на междинното равнище от 555 точки през 2016 година Въпреки това шведските резултати към момента слагат страната на едно равнище с Тайван за седмия най-голям общ резултат в статистиката. 

За съпоставяне, Сингапур, който е отпред на класацията, е подобрил резултатите си по четене от 576 на 587 точки през същия интервал. Средният резултат на британските деца по четене е понижен напълно леко - от 559 точки през 2016 година на 558 точки през 2021 година

Някои от пропуските в образованието може да са резултат от пандемията от новия ковид или да отразяват възходящия брой възпитаници имигранти, които не приказват шведски като майчин език. Прекаленото потребление на таблети по време на образователните занятия може да докара до закъснение на младежите по главните предмети, считат просветителни специалисти.

" Има ясни научни доказателства, че цифровите принадлежности по-скоро утежняват, в сравнение с усъвършенстват образованието на учениците ", споделят от шведския институт " Каролинска " в изказване от предишния месец по отношение на националната тактика за цифровизация на образованието в страната. 

" Смятаме, че фокусът би трябвало да се върне върху придобиването на познания с печатни учебници и опита на учителите, а не върху придобиването на познания най-вече от свободно налични цифрови източници, които не са били тествани за акуратност ", обявиха специалистите от института - високоуважавано здравно учебно заведение, фокусирано върху научните проучвания.

Бързото внедряване на цифрови принадлежности за образование провокира угриженост и от страна на Агенцията на Организация на обединените нации за обучение и просвета.

В отчет, оповестен предишния месец, ЮНЕСКО насочи " незабавен апел за уместно потребление на технологиите в образованието ". Документът приканва страните да ускорят интернет връзките в учебните заведения, само че в същото време предизвестява, че технологиите би трябвало да се ползват, тъй че в никакъв случай да не заместват образованието, водено от учителя, и да поддържат общата цел за качествено обучение за всички.

За да противодейства на спада в резултатите на Швеция по четене в четвърти клас, държавното управление разгласи, че тази година ще влага 685 милиона крони (60 милиона евро) в закупуването на книги за учебните заведения в страната. През 2024 година и 2025 година ще бъдат изразходвани още 500 млн. крони годишно, с цел да се форсира връщането на учебниците в учебните заведения.

Не всички специалисти обаче са уверени, че стремежът на Швеция да се върне към учебниците е обвързван единствено с най-хубавото за учениците.

Критиките на технологиите са " известен ход за консервативните политици ", споделя Нийл Селуин, професор по обучение в университета " Монаш " в Мелбърн, Австралия.  " Това е явен метод да се каже или да се алармира за ангажираност към обичайните полезности ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР