Малки бензиностанции в Бургаско са пред фалит, съобщава БНР. Причината

...
Малки бензиностанции в Бургаско са пред фалит, съобщава БНР. Причината
Коментари Харесай

Започват масови фалити на малки бензиностанции

Малки бензиностанции в Бургаско са пред банкрут, оповестява БНР. Причината за това е в скъпите горива. Собственици разясняват, че рафинерията в Бургас е спряла преди няколко месеца отстъпките при цени на едро, а продажната им цена е по-висока от доставната.

" Към момента проблем с доставките на горива няма. Ако продължаващото им повишаване може да се назова рецесия, то тогава има в действителност рецесия “, разяснява Росинка Бъчварова, притежател на бензиностанция, представена от Burgas24.

По думите й сега дребните бензиностанции са на ръба на оцеляването.

" Това се дължи на високите цени и на доста ниския марж. Маржът е разликата сред покупната цена, включеният превоз и продажната цена. Към момента маржът за дизеловото гориво на моята бензиностанция е 4 стотинки на литър. Представете си в този момент какъв брой литра би трябвало да продам, с цел да мога да платя заплати, наеми, надници, ток, вода и за други разноски, които вървят всеки месец. Само за последния месец цената на литър гориво е скочила с 20 стотинки “, прецизира Бъчварова. Тя отбелязва, че огромните вериги също работят на най-малък марж и също имат минимална облага.

" Нефтената рафинерия махна преди 4-5 месеца отстъпките за търговия на едро. Причината е политика на компанията. Малките бензиностанции нямат опция, в случай че се случи по този начин, че продължи повишаването, то те ще разчитат на импорт на горива извън. Но има спънки в нормативната база. Самите бензиностанции не могат да внасят горива. Държавата не мисля, че следва да направи някакви облекчения “, счита Бъчварова.

Според нея повода за това държание на министерството на финансите е, че акцизът и Данък добавена стойност са главен вносител на средства  в бюджета.

" Високите цени на горивата могат да спрат да се покачват единствено в случай че войната в Украйна завърши. По-лош сюжет е само петролно ембарго над Русия “, уточни Росинка Бъчварова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР