Малката зала е препълнена. Около 200 души наблюдават и слушат

...
Малката зала е препълнена. Около 200 души наблюдават и слушат
Коментари Харесай

Гръцкият „Уотъргейт“ – замесено ли е правителството?

Малката зала е претъпкана. Около 200 души следят и слушат деликатно индивида, дошъл от Канада. Това е Бил Марчак от университета в Торонто, който от години изследва „ Пегас “ – програмен продукт за следене и наблюдаване на израелската компания NSO Group. Резултатите от изследванията на Марчак по тематиката се появиха по първите страници на вестниците из целия свят.

През юли 2021-а година. Марчак и сътрудниците му изследвали мобилния телефон на правозащитник от Саудитска Арабия и разкрили в него втори шпионски програмен продукт в допълнение към „ Пегас “. „ В кода на шпионския програмен продукт няколко пъти се загатваше „ Predator “ („ Хищник “), което мощно ни заинтригува “, споделя той. Те задълбочили следствието си и разкрили злотворен линк в мобилния телефон. След кликване върху него „ Predator “ се конфигурирал автоматизирано и мобилният телефон се превръщал в съвременен предавател-бъг.

Марчак и екипът му поискали да схванат кой тъкмо стои зад програмата. „ В последна сметка открихме 28 IP адреса, които носеха същия цифров отпечатък като уеб страницата от заразната връзка. Един от тях бе уебсайт, завършващ на Cytrox.com, а Cytrox […] е една от фирмите, продаващи шпионски програмен продукт на държавните управления. “ „ Съвместно със експерти от Мета – компанията, притежател на Facebook – Марчак разгласил отчет през декември. В него са изброени 400 връзки, множеството от които са били употребявани за инсталиране на шпионския програмен продукт „ Predator “. На пръв взор доста от тях приличали на линкове към гръцки новинарски уеб сайтове.

Гръцкият финансов публицист Танасис Кукакис прочел отчета и се усъмнил. Месеци преди този момент бил получил един от посочените линкове посредством SMS. Той незабавно се свързал с Бил Марчак и откривателите създали изчерпателен разбор на мобилния му телефон. „ На 10 март 2022-а година бях осведомен от университета в Торонто, че са разкрили болест, както и, че на телефона ми е бил конфигуриран софтуерът „ Predator “. Това е станало посредством линк в текстовото известие “, споделя Кукакис.

В началото на август гръцкото държавно управление призна: Тайната работа EYP е следила Кукакис, както и водещ политик от опозицията. Телефоните на двамата обаче били подслушвани единствено с стандартни средства, разгласи тогава държавното управление. То отхвърли да е употребило шпионския програмен продукт „ Predator “. Същия ден тогавашният началник на тайните служби, както и един от най-близките сътрудници на премиера и негов племенник – Григорис Димитриадис, подадоха оставка.

Разследване на гръцки публицисти загатна за връзка сред Димитриадис и компанията „ Интелекса “, стояща зад шпионския програмен продукт „ Predator “. Тодорис Хондрогианос, един от тези публицисти, е член на Асоциацията на гръцките проверяващи публицисти. Той споделя следното: „ Успяхме да установим мрежа от предприемачи и бизнесконтакти, които свързват държавното управление и „ Интелекса “. В същото време политик и публицист са били подслушвани и от тайните служби EYP, и от „ Predator “. Затова съществуват съмнения, че държавното управление стои и зад потреблението на шпионския програмен продукт “.

Шпионският програмен продукт „ Predator “ е създаден от „ Cytrox “, стартъп от Северна Македония. В момента „ Cytrox “ е част от „ Интелекса “ – консорциум от компании, учреден от някогашен почитан член на израелските секрети служби. Но на уеб страницата на „ Интелекса “ се акцентира: „ Ние сме компания, основана в Европейски Съюз, с шест офиса в цяла Европа “. Наред с другото съществуват връзки с Малта, Ирландия, Кипър – и Атина. В подобен случай има ли в действителност връзки сред гръцкото държавно управление и „ Интелекса “? И в случай че „ Predator “ не е бил употребен от гръцките секрети служби, както твърди държавното управление, от кого тогава?

Това е въпрос, който си задава и нидерландската евродепутатка Софи инт Велд. Тя е и докладчик на така наречен комисия PEGA, която би трябвало да проверява потреблението на шпионски програмен продукт в Европейския съюз: „ Много съм сюрпризирана, че офисите на „ Интелекса “ не са били претърсени “, сподели тя. „ Очаквах управляващите да изземат сървърите, компютрите, цялата документи и всичко останало, както и да разпитат личния състав. Но нищо сходно не се случи. Затова се притеснявам, че доста доказателства към този момент са унищожени “. В началото на ноември комисията PEGA ще посети Гърция и Кипър с вярата, че евродепутатите ще получат най-малко някои отговори от гръцкото държавно управление. DW
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР