Малката Исландия, чието население по брой е по- малко от

...
Малката Исландия, чието население по брой е по- малко от
Коментари Харесай

Светът се разкешва, за да предпази хората и бизнеса

Малката Исландия , чието население по брой е по- малко от жителите на Пловдив /около 340 588 против 346 895/ безстрашно се изправя против ковид, окуражена да отбрани стопанската система си. Тази седмица Централната банка на островната страна разгласи, че понижава главния си лихвен % до най-ниското му равнище до момента. Лихвата по 7-дневните депозити е свита с 0,5 процентни пункта до 2,25%. Управителят на банката Асгеир Йонсон съобщи, че регулаторът ще направи това, с цел да помогне на стопанската система да преживее този удар. Както е известно в туризмът е главен бранш, който образува съвсем половината от приходите на страната. Още през май статистиката на островната страна предвижда стесняване на Брутният вътрешен продукт с 0,2%. Прогнозата регистрира спада очертаващия се спад в туристическа промишленост на острова, който се изостри от срутва на исландския нискотарифен въздушен транспортьор WOW.

Испания , която към този момент се изкачва в класацията по инфектирани от COVID-19, разгласи солиден пакет от 200 милиарда евро за подкрепяне на фирмите и отбрана на служащите и други уязвими групи. Разпределението на средствата е в 4 съществени направления – опазване на здравето и други браншове, ориентирани към директна битка с коронавируса; подкрепяне на семействата; протекция на трудовите места; грижа за компаниите и пазарите. 600 милиона евро ще бъдат заделени за финансиране на съществени потребности на популацията, със особено внимание към грижите за възрастните хора и хората с увреждания. Ще бъдат обезпечени базовите публични и телекомуникационни услуги за фамилиите в най-затруднено състояние. Няма да се прекъсва подаването на вода, ток или газ при неплатени сметки, в случай че потребителите са в неспособност да се издължат поради пандемията. Налага се мораториум върху изплащането на вноските по ипотеки за всички, чиито приходи ще пострадат поради ограниченията против болестта.

Английската централна банка (АЦБ) към този момент разгласи, че понижава главната си рента с 50 базисни пункта до равнище от 0,25%, поради опасенията за отрицателното икономическо влияние от пандемията. АЦБ оповести, че ще освободи в допълнение миларди паунда за подкрепяне на комерсиалните банки да поддържат английските компании. Централната банка добави, че ще поддържа програмата си за покупки на активи (известна като "количествени удобства ") в размер на 432 милиарда паунда и че покупките на нефинансови корпоративни облигации ще останат в размер на 10 милиарда паунда. По-ниските лихвени проценти са добра вест за вземащите заеми и неприятна за тези, които икономисват, тъй като огромните банки употребяват главния лихвен % на АЦБ като референтна база за ипотечните заеми и спестовните сметки. Централната банка съобщи, че смяната ще освободи в допълнение 190 милиарда паунда за банките за разпределяне на заеми.

Кипър разгласи война на ковид, намалявайки ДДС-то и посредством дотации до 70% за заплатите в страната. Данък добавена стойност се понижава от 19% на 17% краткотрайно за два месеца, като за същия интервал фирмите са освободени от заплащането му. Поставя се ценови таван върху артикули за персонална хигиена и стерилизация, с цел да се предотврати далавера. Кипър заделя от бюджета си общо 800 млн. евро за справяне с икономическите и обществените последствия от разпространяването на болестта. Т.нар. "Програма за поддръжка " включва спомагателни обществени надбавки и помощи, данъчни облекчения и понижаване на Данък добавена стойност, дотации и грантове. 100 млн. евро ще отидат за възнаграждение на спомагателен медицински личен състав, закупуване на съоръжение и коли за спешна помощ. 700 млн. евро, които се равняват на 3% от Брутният вътрешен продукт, ще бъдат ориентирани към бизнеса и обществената сфера, с цел да се запазят работни места и приходите на хората. Специални схеми от финансови тласъци са планувани за фирмите в частния бранш, стопанските интервенции в който се приключват поради карантина.

В Съединени американски щати администрацията на президента Доналд Тръмп прикани да се одобри пакет от тласъци за 1 трилион $ за компенсиране на вредите на американците. Пакетът ще включва два кръга на директни заплащания към данъкоплатците с обща стойност от 500 милиарда $. Според концепцията на Тръмп първите чекове ще бъдат изпатени на 6 април, а втория – на 18 май. Плащанията ще са основани на равнището на приходите и това какъв брой огромно е фамилията. Освен директните заплащания, държавното управление възнамерява да задели 50 милиарда $ за тежко наранена авиационна промишленост, както и 150 милиарда $ за проблематични браншове, като хотелиерството.

Освен това администрацията желае да вкара стратегия за заеми за компании, която ще е на стойност 300 милиарда $ и ще цели да помогне дребни и среди компании, които краткотрайно са спрели работа или са лимитирали бизнеса си по време на пандемията.

Преди този план Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди законопроект, съгласно който се разрешава на притежателите на жилища, чиито приходи са намалели поради ковид, да отсрочат заплащания по ипотечни заеми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР