Малка инициатива за справяне с щетите върху околната среда и

...
Малка инициатива за справяне с щетите върху околната среда и
Коментари Харесай

Водород вместо гориво: Иновативни самолети се борят с щетите върху околната среда

М алка самодейност за справяне с вредите върху околната среда и напредъка на изменението на климата е подхваната от калифорнийска компания, която преобразува своя флот от самолети да работят с водород, вместо с нормално гориво, и по този метод понижава излъчванията, които вредят на околната среда.  

Това споделя кореспондентът на Voice of America (VOA), Геня Дюлот в своя репортаж от Мохаве, Калифорния.   

Ето по какъв начин излетява този пробен полет на основаната в Калифорния компания Universal Hydrogen. Той е един от тези, които се причислиха към самодейността за самолети, задвижвани от водород, лек химичен детайл, който не създава въглеродни излъчвания... а единствено вода и топлота, споделя екипът на VOA .  

„ И тази вода просто излиза през ауспуха зад самолета като водна пара, тъй че оставяме водна диря след себе си, а не диря от CO2 и азотен оксид, сажди и всичко останало, което излиза от „ задната част на газова турбина “, изяснява Марк Коузин, президент на Universal Hydrogen 

Как работи?  

Вместо да употребява гориво, което изгаря водород в газова турбина, тази технология реализира реакция на водород с въздух в клетка, която от своя страна задвижва електрически мотор, изяснява Коузин.  

Друга значима акомодация е премахването на пътническите седалки, с цел да се освободи място за водородните кафези. Въпреки че се отразява на броя на хората, които могат да бъдат превозени, и източникът на електрическа сила е по-тежък, по-голямата успеваемост на водорода компенсира измененията, показва той.  

„ За този размер аероплан считаме, задвижването с водородни горивни кафези е към два пъти по-ефективно от турбовитловото задвижване  на Pratt & Whitney. Това значи, че можем да пътуваме два пъти по-далеч за същото количество водород ”, споделя инженерът Лорис Глинър.  

И с изключение на успеваемост, полетът е доста по-тих. Без турбина единственият звук, който се чува, е от въртенето на витлата. Засега техниката се поправя, само че прогнозата е да има водородни самолети за комерсиална приложимост до 2026 година, макар че по принцип това ще бъде единствено за направления с дълготрайност до три часа, предава VOA .  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР