Малините са плод от семейство розови. Те имат много полезни

...
Малините са плод от семейство розови. Те имат много полезни
Коментари Харесай

Малини: 11 ползи за здравето, рецепти и странични ефекти

Малините са плод от семейство розови. Те имат доста потребни свойства като противовъзпалителни, противоракови, антиалергични, кардио-протективни и доста други.

Тези вкусни, леко тръпчиви плодове имат къс период на валидност и се берат единствено през лятото и есента.

Има най-различни типове малини – златисти, черни, лилави, само че алената малина ( Rubus idaeus ) е най-позната освен у нас. Тя е родом от Европа и Северна Азия и се култивират съвсем в целия свят.

Хранителна стойност на малините

Червените малини са измежду най-често отглежданите. Те съдържат необятен набор от антиоксиданти като витамин С и Е. Освен това са храна богата на селен, бета каротин, лутеин, ликопен и зеаксантин. Също по този начин съдържа флавоноиди, които демонстрират антиоксидантно деяние.

100 грама червени малини съдържат:

  • Калории: 52 kcal
  • Мазнини: 0,6 гр
  • Въглехидрати: 12 гр
  • Протеин: 1,2 гр

Витамини и минерали

Малините съдържат също много витамини и минерали като:

  • Витамин С: 26,2 мг
  • Магнезий: 22 мг
  • Витамин В6: 0,1 мг
  • Калий: 151 мг
  • желязо: 0,7 мг
  • Калций: 25 мг

Освен това малините съдържат и други минерали като:

  • фосфор
  • Цинк
  • мед
  • Селен
  • Витамин К и Е

Малините са добър източник на витамин С и фибри. ( 1 ) ( 2 )

Също имат доста невисок гликемичен показател. Гликемичният показател е способността на храната да преобразува комплицираните въглехидрати в глюкоза (кръвна захар). Това прави малините по-добър избор на плодове за хора, които се пробват да ръководят равнищата на кръвната си захар.

Ползи за здравето на малините

Малините са с високо наличие на антиоксиданти, растителни съединения, които защищават от увреждане на клетките.

1. Добра храна за диабетици

Малините (особено червените) са едни от плодовете с най-ниско наличие на захар. Това ги прави отличен избор за хора, които имат предпочитание за нещо „ сладко “, само че желаят да понижат приема на захар.

Те също по този начин имат доста невисок гликемичен показател, който може да помогне за контролиране на равнищата на кръвната захар. Това се дължи и на огромното количество фибри в малините.

2. Богат на антиоксиданти

Малините са богат източник на антиоксиданти. Те съдържат съединения като бета каротин, лутеин, ликопен и зеаксантин.

Проучванията демонстрират, че антиоксидантите оказват помощ за понижаване на възпалението и предотвратяват преждевременното стареене. ( 3 )

Повишените количества свободни радикали могат да причинят увреждане на клетките в телата ви. Антиоксидантите също оказват помощ за елиминирането на свободните радикали от тялото, осигурявайки безчет изгоди за здравето.

Сравнявайки ги с други горски плодове, малините имат сходни равнища на антиоксиданти като при ягодите, на половина по-малко от къпините и една четвърт от боровинките. ( 4 )

3. Високо наличие на фибри

Една чаша червени малини може да съдържа до 8 грама диетични фибри. ( 1 )

Тези фибри ви дават чувство за задоволеност и понижават потребността от преяждане. Диетичните фибри също забавят отделянето на кръвна захар, като забавят храносмилането. В допълнение, това предизвиква здравите вътрешности.

Червените малини също оказват помощ за поощряване на растежа на здрави чревни бактерии. Чревните бактерии спомагат за построяването на имунитет и спомагат за здрава храносмилателна система и по-добро асимилиране на храната.

Освен това, според изследванията, чревните бактерии понижават възможностите за заразяване с заболявания. ( 5 )

Също по този начин са богати на танини, които от своя страна блокират алфа-амилазата, храносмилателния ензим, нужен за разграждането на нишестето. ( 6 )

4. Полезни за сърцето

Проучванията демонстрират, че някои флавоноиди в алените малини могат да оказват помощ за угнетяване на възпалението, което води до сърдечно-съдови нарушавания. ( 7 )

Това е по този начин, тъй като тези флавоноиди работят посредством понижаване на интензивността на имунния отговор.

В допълнение, витамин С, витамин А и доста други антиоксидантни съединения защищават сърдечно-съдовата система от увреждане, което свободните радикали могат да причинят.

Те също по този начин съдържат калий, който усъвършенства кръвообращението, кръвното налягане и поддържа равнищата на натрий под надзор. В резултат на това оказва помощ за попречване на хипертония.

5. Контролира холестерола

Малините са богати на диетични фибри и витамин С. Тези хранителни субстанции могат да оказват помощ за понижаване на неприятния холестерол. Освен това понижава риска от атеросклероза. В това положение артериите се втвърдяват и стесняват заради натрупването на плака. Фибрите предотвратяват това, като управляват производството на холестерол в тялото.

Манганът, присъстващ в малините, също оказва помощ за понижаване на LDL, което оказва помощ за ръководството на холестерола, като в същото време понижава риска от сърдечно-съдови болести.

6. Противоалергичен резултат

Червените малини са богати на кверцетин, флавоноид с антихистаминови свойства.

Проучванията демонстрират, че може да инхибира освобождението на хистамин. Хистаминът е съединяване, което е част от имунния отговор и е отговорно за причиняването на инфектиране. ( 8 )

Този антихистамин може да помогне за понижаване на доста типове алергии като хрема, копривна тресчица, сълзене на очите и доста други възпаления и отоци.

7. Полезен при бременност

Червените малини са цялостни с доста съществени витамини и минерали, антиоксиданти и фибри. Тези съединения са много значими за поддържане на здравословна бременност.

Например, витамин С в алените малини може да помогне за предотвратяване на плода от увреждане на свободните радикали.

Те също по този начин съдържат задоволително количество фолиева киселина.

Проучванията демонстрират ролята на фолиевата киселина в здравословното развиване на мозъка на плода. Това може също да понижи рисковете от доста вродени увреждания. ( 9 )

Те също по този начин са богати на цинк, калий и желязо, които са съществени хранителни субстанции за майките за поддържане на положително здраве по време на бременност.

8. Намалява риска от очни болести

Червените малини са цялостни с антиоксиданти и витамин А. Антиоксидантите оказват помощ за понижаване на увреждането на свободните радикали върху разнообразни тъкани в тялото. Увреждането на свободните радикали може да бъде една от водещите аргументи за очни болести.

Тези антиоксиданти понижават риска от недъгавост на макулата, катаракта и глаукома. Освен това наличието на витамин А в малините е от значително значение за здрави очи.

9. Противораков резултат

Включването на червени малини във вашата диета може да понижи риска от развиване на разнообразни типове рак.

Те са цялостни с антиоксиданти като витамин А, С и флавоноиди. Тези съединения защищават здравите кафези от свободните радикали, които могат да причинят тежки увреждания и да усилят възможностите за рак на дебелото черво, корема и панкреаса.

Според проучване, алените малини съдържат елагова киселина, фенолно съединяване на растителна основа. То работи като мощен антиоксидант и оказва помощ за понижаване на риска от рак. ( 10 )

В друго изследване в епруветки се следи, че екстрактът от алена малина убива до 90% от раковите кафези на стомаха, дебелото черво и гърдата. ( 11 )

10. Може да усъвършенства артрита

Тези вкусни дребни плодове имат мощни противовъзпалителни свойства, които могат да понижат признаците на артрит. ( 12 )

Учените считат, че малините защищават от артрит, като блокират ензима COX-2, който е виновен за причиняването на инфектиране и болежка. ( 13 ) ( 14 )

11. Може да оказват помощ за намаляване

В една чаша малини има единствено 64 калории, 8 гр фибри и 85% вода, което ги прави засищаща, нискокалорична храна. ( 1 )

Добавките с малинов кетон са много известен артикул за намаляване.

В извършено изследване при животни, мишки, хранени с храни с високо наличие на мазнини и високи дози малинови кетони, наддават по-малко от мишките в групата без малинови кетони. ( 22 )

Въпреки че няма задоволително доказателства, които демонстрират, че добавките с малинови кетони оказват помощ за намаляване, яденето на цели, пресни малини може да ви помогне да отслабнете.

Как да добавите малини към вашата диета

Пресните малини имат доста къс период на валидност, тъй че след закупуване би трябвало да ги ядете в границите на един до два дни.

Можете да ядете малини целогодишно, като ги купувате замразени. Ако желаете сами да си замразите вкусните плодове, имайте поради, че те се замразяват незабавно след прибиране на реколтата.

  • Яжте пресни малини за закуска.
  • Добавете ги към овесените ядки.
  • Добавете малини към салата с пилешко и козе сирене.
  • Добавете замразени малини към смути.

Те са повсеместен плод, който може да се включи в здравословна закуска, обяд, вечеря или за десерт.

Също са известна съставна част в конфитюри и сладка.

За вкусно сладко от малини е нужно следното:

Съставки

  • Пресни малини: 200 гр
  • Кафява захар: 30 гр
  • Портокалова кора: 2 мл
  • Пресен портокалов сок: 5 мл
  • Пресен лимонен сок: 5 мл

Метод

  1. Сложете малините, захарта, портокаловата кора, лимоновия сок и портокаловия сок в тиган и сложете да къкри.
  2. Разбъркайте деликатно, с цел да се разтвори захарта.
  3. След като захарта се разтвори, увеличете котлона и я оставете да заври.
  4. Смесете съставките понякога, до момента в който сместа се понижи до една трета за към 15-20 минути.
  5. Междувременно поставете паница във фризера.
  6. Вземете малко сладко, поставете го върху замразената паница и замразете за 1 минута.
  7. За да ревизирате дали конфитюрът е подготвен, прокарайте пръст през сладкото в чинията. Ако сладкото се сбръчка, отстранете тигана от огъня. Ако не, оставете сместа на котлона за още малко.
  8. Прехвърлете сладкото в буркан и го оставете да изстине.

Възможни странични резултати

Алергията към малини се среща при хора, които са алергични към салицилати. Може да изпитате признаци като:

  • Сърбяща, изтръпваща уста
  • Подути устни
  • Хрема
  • Влажни очи
  • Кихане, копривна тресчица
  • Затруднено дишане

Заключение

Червените малини са приказен плодов избор, който попада в категорията суперхрани. Те са богати на доста хранителни субстанции като витамин А, С, Е и К и съществени минерали като фосфор, манган, селен, желязо, мед, цинк. Заедно с това те са богати и на антиоксиданти.

Тези хранителни субстанции са доста потребни и оказват помощ за възстановяване на имунната система, битка с алергиите, понижаване на риска от разнообразни болести, в това число рак. Те също са превъзходен избор на плодове за хора с диабет, защото имат доста невисок гликемичен показател и могат да оказват помощ за управление на кръвната захар.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР