Mалък планински град. Малко предприятие. Опашка пред портала. Мерят температурата

...
Mалък планински град. Малко предприятие. Опашка пред портала. Мерят температурата
Коментари Харесай

АНАЛГИН ИЛИ СМЪРТ

Mалък планински град. Малко дружество. Опашка пред портала. Мерят температурата на работещите там дами. Всички минават инспекцията. Някои имат температура, само че са взели ограничения. Взели са аналгин, с цел да не ги върнат от работа. Имат потребност от тази работа. Работата е съмнителна. Дали дамите се обезпечават, дали заплатите са огромни, дали изискванията за работа са европейски – няма значение. Жените желаят да са на работа. Другото за тях е гибел.

 АНАЛГИН ИЛИ СМЪРТ

 Мартин Карбовски

Подкрепи свободното слово

Подкрепете самостоятелната публицистика. Свободата има потребност от съидейници.

Mалък планински град. Малко дружество. Опашка пред портала. Мерят температурата на работещите там дами. Всички минават инспекцията. Някои имат температура, само че са взели ограничения. Взели са аналгин, с цел да не ги върнат от работа.

Имат потребност от тази работа. Работата е съмнителна. Дали дамите се обезпечават, дали заплатите са огромни, дали изискванията за работа са европейски – няма значение. Жените желаят да са на работа. Другото за тях е гибел.

Има зараза. Някои имат температура. От епидемията се умира, по този начин споделят по малкия екран. Но коя гибел е по страшна за тези безстрашни безименни женици, подредени пред портала на фабриката?

Без работа е гибел, същинска. А със болестта, гибелта е по-малко плашеща. Иска им се на дамите да работят. Те са част от изключителната икономическа конюнктура у нас.

Взимат аналгин. Пускат си в шепата една на друга по две-три хапчета. Пазят работата си, фамилията си, бъдещето, децата. Аналгин или гибел.

Каква зараза, каква болежка, какъв боязън – та тези дами са създали своя избор и той е типичен, трагичен. Само няма кой да го опише в поема, да го опише с ляв жар, да го пояснява екзистенциално. Паметник на хората, които имат потребност от работа и гибелта от модерната болест е просто опция.

Аналгин или гибел.

Днес предприятието е затворено. Утре шансът да банкрутира или да се реалокира ще е напълно действителен. Нямаха късмет положителните работнички.

ЛЕНТАТА.КОМ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР