Малък е процентът на младите хора у нас, които при

...
Малък е процентът на младите хора у нас, които при
Коментари Харесай

Радосвета Стаменкова: Сексуалното образование е важна част от здравното


Малък е процентът на младежите у нас, които при започване на половия си живот употребяват защитни средства. От към 2 години експертите, които се занимават с тези въпроси, към този момент не приказват с младежите единствено за хигиена и предотвратяване от нежелана бременност, само че и за особените ограничения при интимно другарство по отношение на пандемията от Covid-19.

 Това посочи пред Радио София Радосвета Стаменкова , изпълнителен шеф на.

Тя напомни обстоятелството, че в България е доста невисок процентът на имунизираните хора. Така че към рисковете за полово предаване зараза или за нежелана бременност към този момент се прибавя и заплахата от болест с ковид.

Сексуалното обучение е единствено част от здравното. Абсурд е да се приказва за образование в правене на секс, беше безапелационна Стаменкова:

„ Здравното обучение гради отношение към здравето, към предварителната защита. Говори за хигиена и вярно хранене. Създава привички и отношение към околната среда. Трябва информацията да предшества събитието. Не бива да се тормози съзнанието на младежите и техните родители с подправени вести. “



Преди години от асоциацията са правили проучване, съгласно което междинната възраст, в която се стартира половия живот на българските младежи, е 16 години. Тези данни обаче най-вероятно са „ морално остарели “.

Според експерта здравното обучение участва в уроците по някои предмети. Но това не е задоволително. Родители и учители би трябвало да са сътрудници в здравното и половото обучение.

Чуйте диалога на Гергана Пейкова с Радосвета Стаменкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР