Малък бонус сега или голям бонус утре?Какво сочи проучване за

...
Малък бонус сега или голям бонус утре?Какво сочи проучване за
Коментари Харесай

Малък бонус сега или голям бонус утре?


Малък бонус в този момент или огромен бонус на следващия ден?

Какво сочи изследване за „ уклона към сегашното “

Светът е разграничен по въпроса за потребността от пари – 46% от нас биха предпочели да получат някаква сума пари в този момент, до момента в който 42% са склонни да почакат повече, само че да получат двойна сума.

Любопитните данни са част от специфична изследователска стратегия, извършена от Световната асоциация „ Галъп интернешънъл “ GIA в 56 страни по целия свят, покриващо над две трети от международното население (и повече от 90% от страните, в които свободно се организират и разгласяват изследвания на публичното мнение).

Респондентите бяха изправени пред опит и бяха помолени да помислят за настоящия си домашен приход и да изберат сред това да получат в допълнение заплащане през днешния ден, равно на нормалния им месечен приход, или да получат в допълнение заплащане, равно на два пъти месечния им приход, само че след една година.

Въпросът се отнася до известно разбиране в логиката на психиката и поведенческата стопанска система – „ уклон към сегашното “ (present bias) или склонността ни да избираме по-малка незабавна премия пред по-голяма премия в бъдеще.

Мисълта за непосредствените финансови усложнения е водеща за хората от страните с по-ниски приходи –  които наподобяват по-склонни да изберат някакъв
бонус в този момент, даже и по-малък – 53% против 42%.

Възрастта наподобява има много нищожен резултат върху възгледите на респондентите, макар че по-младите генерации наподобяват може би по-малко склонни да демонстрират желание към сегашното .

Личните приходи и образованието са факторите, които наподобяват по-определящи в настройките на хората по отношение на алтернативата бъдещо благосъстояние/настоящо възстановяване.  Колкото по-високи са приходите и образованието, толкоз по-ниско е фокусирането в сегашното.

Регионите на Близкия изток и Северна Африка и Латинска Америка са водещи в класацията за уклон към сегашното – с дялове от над 60%, потвърждаващи, че биха предпочели да получават едно месечно заплащане, само че в този момент.

Нигерия, Ирак, Либия и Пакистан оглавяват листата – със 76%, 74% и 69% – показващи желания към сегашното.

Най-богатите и по-развити страни в света са на другия полюс във връзка с „ тук и в този момент “ – 16% в Швеция, 24% в Нидерландия, 31% в Япония.  За отбелязване е казусът със Съединени американски щати и Руската федерация.

Хората в Русия, да вземем за пример, демонстрират много по-слаби желания към сегашното (32%), само че там е и максимален делът на интервюираните, които не могат да изберат алтернатива – 48%.

Съединени американски щати също са измежду нациите, които демонстрират по-малка податливост да избират сегашното – 39%, като 48% са насочени към бъдещето (останалите не са решили).
Къде сме ние?
Обществото у нас е измежду тези, които са по-скоро склонни да избират сегашното пред различна по-голяма цел, само че отсрочена в бъдещето. 53% у нас споделят, че избират да получат еквивалента на една месечна заплата през днешния ден, а 30 на 100 биха предпочели двойно заплащане, само че след една година. Останалите не могат да преценяват.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР