Максимално бързо ще бъдe осигурена по една допълнителна линейка в

...
Максимално бързо ще бъдe осигурена по една допълнителна линейка в
Коментари Харесай

По една допълнителна линейка за големите морски курорти

Максимално бързо ще бъдe обезпечена по една спомагателна кола за спешна помощ в огромните курорти по Черноморието. За това са се договорили служебните екипи на министерствата на туризма и опазването на здравето, заяви служебният министър на туризма Илин Димитров.

В рамките на този месец се чака да бъде оголен и координационен център Обзор-Бяла, който ще партнира на курортите, а здравното ведомство ще подсигури съответна работа на държавните центрове за незабавна помощ, добави Димитров, който показа пред публицисти екипа си и целите в работата на министерството. Ще се направи и инспекция за ценообразуването на медицинските услуги по морето. Идеята е туристите да има избор сред частни и държавни здравни заведения, като последните бъдат подсигурени с всичко належащо. Сега в доста от курортите действат единствено частни центрове, без контракти с НЗОК, а цените на медицинските услуги смайват и чужденците.

Сред първите неотложни задания Димитров уточни работата по мярката за филантропична помощ за украинските бежанци, като добави, че по нея има над 500 тъжби за десетки милиони, а задачата е в края на мандата на служебното държавно управление на всяка тъжба да бъде отговорено и дължимото на хотелиерите да е разплатено .

Димитров уточни измежду другите задания решение на казуса със забавената категоризация на туристическите обекти. В момента има над 960 заявки, като от тях 780 са преписки и 180 броя комплекта документи за оценка, а задачата е до края на мандата броя да падне под 100.

Друга предпочитана задача е предприемането на ограничения за сполучливо протичане на летния и зимния туристически сезон в изискванията на здравна рецесия.

Четвъртък и петък министърът ще посети курортите край Варна и Бургас, с цел да се запознае с това по какъв начин протича сезонът и ще има срещи с сектора. Ще се прави и дейна маркетигнова акция, която да подтиква визитата на нашите курорти от българи и на туристи от близки пазари. По отношение на зимния сезон министърът възнамерява срещи с сътрудниците си от прилежащите страни, от които идват главно туристи. Ще има през септември и журналистически турове от Германия у нас. Министърът даде обещание да има предвидимост за хотелиерите още преди зимния сезон , във връзка с здравните условия при възможна коронавирус вълна.

Димитров заяви, че ще бъде образувана работна група с присъединяване на бранша за разработване на Закон за единна браншова организация, като за министъра най-работещ вид е австрийският като вид камара на строителите. Проектозаконът би трябвало да е подготвен до свикването на новото Народно събрание. Работна група ще се занимава и с подготовката на Закон за гаранционен фонд на туроператорите. Ще работи и по промени в Закона за туризма за облекчение на рекламата в интернационалните цифрови платформи, както и по промени в отрасловия закон, свързани с приемането на Правилник за туристическата маркировка, който към този момент е подготвен и има единствено механически елементи по него.

В отговор на въпрос министърът сподели, че посолството ни в Москва не е спирало да издава визи , имало е единствено понижаване и закъснение при издаването им. Той заяви, че от началото на годината малко над 50 000 съветски жители са пристигнали в България, като главно това са притежатели на парцели у нас по морето .

Министърът регистрира, че данните за първите месеци от летния сезон до момента са по-добри от същия интервал на предходната година, само че добави, че сезонът може да бъде доста по-добър. По думите му чистите индикатори за брой туристи са по-високи, като някъде са даже три пъти по-добри - да вземем за пример при гостите от Англия, Израел. Това че има туристи, не значи, че хотелите са на облага тази година, разяснява министърът, тъй като това лято доста повече хотели са отворили.

В отговор на различен въпрос Димитров, който е от " Продължаваме Промяната ", сподели, че няма да е в листите на политическата групировка на идните избори и добави, че решението е било мъчно. То е било разисквано с управлението на Политическа партия и е взето главно в името на сектора.

Досегашните заместник-министри Ирена Георгиева и Мариела Модева остават в екипа на министъра.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР