Максималната скорост по магистралите да падне до 130 км/ч предлага

...
Максималната скорост по магистралите да падне до 130 км/ч предлага
Коментари Харесай

Максимална скорост до 130 км/ч предлага правителството

Максималната скорост по автомагистралите да падне до 130 км/ч предлага държавното управление.

Проектозаконът беше оповестен през днешния ден за публично разискване.

На скоростен път оптималната скорост ще бъде понижена до 120 км в час, а по второкласните пътища, до 90 км/ч.

С плана на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП) се плануват ограничения, които целят да окажат въздействие върху държанието на участниците в придвижването и да спомагат за изменение на отношението на виновните институции към проблемите на сигурността на придвижването по пътищата.



Проектът съдържа оферти да се регламентират в детайли стойностите на оптимално позволената скорост за придвижване в обитаемо място, отвън обитаемо място, автомагистрала и скоростен път за другите категории, към които спадат ръководените от водачите моторни транспортни средства. Предложено е оптималната скорост на придвижване по автомагистрала да бъде понижена, като бъдат взети поради положителните образци от страните членки на Европейски Съюз. Въвеждат се нормативни условия и наредба на нарушаване на междинна скорост, като за място на нарушаването при определяне на превишаване на междинната скорост се смята сектора от пътя, за който е открито нарушаването.

В обитаемоте места настъпват доста повече ПТП, в сравнение с отвън тях. Основен проблем в обитаемоте места е опазването на живота и здравето на уязвимите участници в придвижването като пешеходци, велосипедисти, водачи на самостоятелни електрически средства и други. В тази връзка е препоръчано прецизиране на някои правила за придвижване по пътищата и допълнение на правила, за които все още не съществува уредба и основаване на нормативна уредба за отделяне на зони в градска среда, със специфични правила за придвижване в тях.



Специално внимание заслужават разпоредбите, свързани с пешеходците, тъй като постоянно правят нарушавания при секване, а в същото време водачите на пътни транспортни средства са нетолерантни към тях. Проектът планува регламентиране на зони, в границите на които да важи едно общо ограничение на скоростта от 30 км/ч за всички пътни транспортни средства. От настъпване на ПТП с летален излаз при придвижване на МПС с 30 км/ч. е доста по-малък, в сравнение с в случай че ППС се движи с 50 км/ч. По този метод се реализира понижаване на спирачния път от 40 метра при 50 километра в час на 18 метра при 30 километра в час. 3.

С цел струпване на повече опит за ръководство на МПС под контрол на виновен възрастен, със законопроекта се предлага опция моторно транспортното средство от категория В да се ръководи от лидер, навършил 17-годишна възраст, с компаньон. Предложението цели да се изградят привички за безвредно ръководство на моторно транспортно средство, под контрол на непосредствен лидер с опит.

Предлага се анулация на наредбите на ЗДвП, регламентиращи обвързване за водачите да носят надзорен ваучър за потвърждаване валидността на притежаваното удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство и издаването на подобен.

В Закона за придвижването по пътищата е регламентирано, че ППС би трябвало да бъдат оборудвани с пожарогасител. В него обаче не са сложени условия по повод броя, типа на пожарогасителите и количеството на гасителното вещество, с които следва да бъдат заредени пожарогасителите, според от категорията на транспортното средство, като също по този начин не е регламентирано и условие за осъществяване на обслужване на тези уреди. В тази връзка, с плана е препоръчано основаването на условия към оборудването на транспортните средства с пожарогасители.

Предложено е и улеснение на процедурите по съобщаване и връчване на издадените електронни фишове и наказателни постановения. Предвижда се опция за връчване, както персонално на нарушителя против автограф от контролните органи, по този начин и от чиновници на Министерството на вътрешните работи и посредством работодателя. Също по този начин връчването ще може да се прави и с предложено писмо с противоположна квитанция, посредством лицензиран снабдител на пощенска или куриерска услуга, както и по електронен път посредством осведомителната система за несъмнено електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги по смисъла на Закона за електронното ръководство.

Предложена е и смяна в размера на налаганите санкции, както във връзка с наказването отнемане от право да се ръководи МПС, по този начин и във връзка с наказването санкция, като се фиксира техният размер. Актуализацията на размера на наложените санкции е съобразена с актуализацията на междинната брутна работна заплата в страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР