Макс Верстапен спечели Гран при на Австралия във Формула 1.

...
Макс Верстапен спечели Гран при на Австралия във Формула 1.
Коментари Харесай

Верстапен спечели в Австралия след хаос с три прекъсвания

Макс Верстапен завоюва Гран при на Австралия във Формула 1. Световният първенец стигна до триумфа в съревнование, което беше спирано три пъти с червени знамена. Пилотът на " Ред бул " излезе отпред след първото възобновяване в 11-ата обиколка, когато изпревари изпревари Люис Хамилтън ( " Мерцедес " ). При второто той нямаше проблеми. Новото рестартиране обаче докара до безпорядък обратно. Фернандо Алонсо ( " Астън Мартин " ) в началото загуби третото си място, откакто беше ударен от Карлос Сайнц ( " Ферари " ), а обратно отпаднаха още четирима водачи.

Последваха недоволства от тимовете, като не беше ясно какво решение ще вземат стюардите, кое класиране е годно и какво ще се случва. В последна сметка решението беше водачите да завършат зад кола за сигурност, само че в подредбата, в която бяха преди последния рестарт.

Така челната тройка още веднъж стана Верстапен, Хамилтън и Алонсо, който се качи на подиума в трети следващ старт. Зад тях се подредиха Ланс Строл и Серхио Перес, който приключи пети, макар че започва от бокса. Карлос Сайнц, който в началото беше четвърти, остана 12-и поради наказване от 5 секунди за удара против Алонсо.

Верстапен потегли първи, само че направи слаб старт и беше изпреварен от Ръсел още първоначално. След няколко завоя и Хамилтън излезе пред международния първенец. Верстапен се оплака по радиото, че Хамилтън го е избутал от пистата. Шарл Льоклер ( " Ферари " ) отпадна още в първата обиколка, откакто беше бутнат леко от Ланс Строл ( " Астън Мартин " ) при опит да го изпревари. На пистата влезе кола за сигурност, а Ръсел натрупа задатък.

В седмата обиколка Алекс Албон ( " Уилямс " ) отпадна, откакто загуби надзор над болида си. Първоначално на пистата влезе кола за сигурност, само че по-късно надпреварата беше спряно с червен байрак. Това беше неприятна вест за Ръсел, който влезе в бокса за промяна на гуми и се смъкна до седмо място преди прекъсването. Освен това, разпоредбите разрешават промяна на гуми при червен байрак, тъй че съперниците му се възползваха без да губят места.

 Ръсел изпревари Верстапен първоначално, само че малко по-късно отпадна
© Reuters

Ръсел изпревари Верстапен първоначално, само че малко по-късно отпадна

При рестартирането в 10-ата обиколка челната тройка беше Хамилтън, Верстапен и Алонсо. Само две обиколки бяха нужни на Верстапен, с цел да излезе отпред. В 18-ата обиколка Ръсел отпадна поради механически проблем, а болидът му се възпламени.

Верстапен стартира да натрупа задатък, а Хамилтън изрази терзания по радиото от Алонсо. Зад тях Сайнц излезе на четвърто място след изпреварване против Гасли. Битка за първото място нямаше, а Верстапен поведе с повече от 10 секунди пред Хамилтън, а Алонсо се опита да се приближи до второто място.

Малко преди края на надпреварата на пистата влезе нова кола за сигурност, откакто Кевин Магнусен ( " Хаас " ) отпадна. Последваха червени знамена за повторно. При новото рестартиране обаче настъпи безпорядък. Верстапен резервира позицията си пред Хамилтън, само че Алонсо беше ударен от Сайнц. Двамата водачи на " Алпин " Пиер Гасли и Естебан Окон се удариха между тях и отпаднаха и последва още едно прекъсване. Стигна се до обстановка, в която надпреварата беше прекратено преди последната 58-а обиколка, като не се знаеше по какъв начин ще приключи и какво ще е класирането.

След дълго обсъждане стюардите взеха решение надпреварата да бъде възобновено зад кола за сигурност, само че в реда отпреди последния рестарт. Така Алонсо си върна третото място, а Сайнц получи и в допълнение наказване от 5 секунди, което го прати на 12-о място.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР