Макроикономическият експерт Лин Олдън идентифицира два важни фактора, които подхранват

...
Макроикономическият експерт Лин Олдън идентифицира два важни фактора, които подхранват
Коментари Харесай

Ето на какво се дължи ускорената дедоларизация според Лин Олдън

Макроикономическият специалист Лин Олдън разпознава два значими фактора, които подхранват вълната на дедоларизация.

В изявление за шоуто на Джей Мартин, Олдън изясни, че намаляването на доверието в американските държавни облигации измежду другите страни е основен фактор.

Макроспециалистът уточни, че доходността, предлагана от американските държавни скъпи бумаги, е по-ниска от инфлацията, което кара доста страни да търсят различни капиталови благоприятни условия.

През миналата година дедоларизацията означи видимо ускоряване, което се дължи основно на две фундаментални аргументи. Първо, след международната финансова рецесия и последвалите години голям брой страни стигнаха до извода, че вложението в американски държавни скъпи бумаги е непривлекателно.

Те не желаят да финансират държавното управление на Съединени американски щати, когато са изправени пред негативна действителна рентабилност.

През цялата 2010 година доходността на държавни облигации непрекъснато е по-ниска от инфлацията, до момента в който доходността на държавните облигации с по-дълъг период на погасяване компактно подхожда на показателя на потребителските цени.

Тези активи се показаха по-слабо спрямо акциите, недвижимите парцели и други други възможности. Вследствие на това доста държавни управления избраха да не поддържат такива вложения.

Олдън акцентира още, че страните се отклоняват от $ заради опасения, че държавното управление на Съединени американски щати може да изземе запасите им във всеки един миг. Според Олдън тези страни схващат, че ориста на техните доларови запаси е в ръцете на няколко определени политици във Вашингтон.

Държавната хазна и пазарът на долари действат като позволена счетоводна книга, което значи, че на обособени лица може да бъде отхвърлен достъп до нея. Активите могат да бъдат едностранно иззети, въпреки и не случайно. През последните 50 години множеството страни по света претърпяват интервали, в които по един или различен метод изпадат в недружелюбност пред Вашингтон.

Вследствие на това доста страни обмислят да понижат зависимостта си от $ и държавните скъпи бумаги, защото осъзнават, че дребна група лица във Вашингтон има властта да замрази средствата им единствено с един жест.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР