Македонското правителство в близките дни ще разгледа закона за официалната

...
Македонското правителство в близките дни ще разгледа закона за официалната
Коментари Харесай

Македонският кабинет ще разгледа закона за албанския език следващата седмица

Македонското държавно управление в околните дни ще прегледа закона за формалната приложимост на албанския език в Македония като въпрос, залегнал в Рамковия контракт, написа в. " Вечер ", базирайки се на вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, който се надява законът да бъде признат скоро.

Османи сподели, че не чака спънка от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която съгласно него е осъзнала, че е имала неправилен метод към албанското малцинство. " Вечер " отбелязва, че партия Алианс за албанците на Зиядин Села е сложила ултиматум, че ще напусне държавната коалиция, в случай че законът не бъде признат през първите 100 дни на кабинета, предава Българска телеграфна агенция. Села по-рано през юли подхвана и тематиката за потребността от ново броене на популацията, при което и българите би трябвало да могат да се самоопределят като етническа група.

Законът за езиците беше едно от значимите условия, на които старшият съдружен сътрудник, Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев, се съгласи в хода на диалозите за сформиране на държавно управление. Ако бъде признат, това ще направи албанския втори формален за страната наедно с македонския.

Това докара до акция против СДСМ на управлявалата 10 години ВМРО-ДПМНЕ, съгласно която " двуезичността ", част от съглашение сред албанските партии, наричано от партията " платформа от " Тирана ", заплашва унитарния темперамент на страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР