Македонският въпрос ще е сред централните в преговорите за формиране

...
Македонският въпрос ще е сред централните в преговорите за формиране
Коментари Харесай

Изборите заплетоха още повече македонския въпрос

Македонският въпрос ще е измежду централните в договарянията за образуване на съдружно държавно управление в България. В очертаващата се четворна коалиция има най-малко две партии - Българска социалистическа партия и " ИТН ", които са твърдо против допускането на каквито и да е взаимни отстъпки към Северна Македония, до момента в който спечелилата изборите " Продължаваме промяната " и " Демократична България " се оповестиха за нов метод, който да реализира пробив и да придвижи югозападната ни съседка към Европейския съюз.

От мненията на " Продължаваме промяната " може да се съди, че групировката ще се опита да " облече " македонския въпрос в икономическите му измерения, измествайки фокуса от болната тематика с историята. Това надали ще " мине " пред Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, които мъчно биха се примирили с взаимни отстъпки, които - даже и оскъдни - биха дали мотив и на гласоподавателите на тези две партии, а и на някогашните ръководещи от ГЕРБ и националистите, да жигосат новата власт в " изменничество ".

Ето за какво вероятността България да утвърди преговорната рамка на Република Северна Македония за Европейски Съюз, в случай че продължи нежеланието на Скопие да се преценява с българските условия, наподобява все по този начин нереалистична.

Въпреки натиска на Съединени американски щати и Европейска комисия и това, че европейската интеграция на югозападната ни съседка е от неоспорим интерес и за страната ни, и за Европейски Съюз.

Възможност за прогрес

Президентът Румен Радев отмести фокуса на двустранните връзки от историческите разногласия към спазването на правата на македонските българи.

Според него това е по-разбираемо за европейските ни сътрудници.

А и дава опция на Скопие да покаже предпочитание за решение на разногласията без да навлиза във въпроси за идентичността и езика.

Едно от главните претенции на България е Северна Македония е да впише и българите в конституцията си наедно с другите нации, само че към този момент македонските управляващи споделят, че са подготвени да създадат това, само че единствено директно преди или откакто страната влезе в Европейски Съюз.

Засега ръководещите в Скопие отхвърлят да създадат каквото и да било, само че преразглеждането на българската позиция няма по какъв начин да мине без дейности от тяхна страна.

Опасност от популистка вълна

В връзките си към Северна Македония България следва рамковата позиция от 2019 година, която е изпълнена с червени линии. Най-легитимната смяна на българското държание ще изисква ново разискване на въпроса в Народното събрание, което сигурно ще разпали популистка вълна. Не се знае каква ще е и позицията на ГЕРБ, защото откакто държавното управление на Бойко Борисов забърка кашата със Скопие, той изненадващо и заприказва за бързо решение на проблемите, само че без да уточни какво.

Скопие ще би трябвало да работи

Каквото и да е решение в интерес на Северна Македония, както и да бъде опаковано, в случай че не е съпроводено с ясни дейности от страна на Скопие, ще има висока политическа цена и не е ясно дали даже партиите, които се оповестиха за нов метод, биха я платили.

Още повече, че задачата пред едно бъдещо държавно управление на Политическа партия е доста комплицирана – четирите партии ще би трябвало договорят редица взаимни отстъпки между тях по прекалено много тематики и политики и надали биха заложили всичко това в името на твърдоглавието и неотстъпчивостта на балканските съседи да извървят своя път към един допустим компромис.

Така че Скопие все по-ясно ще би трябвало да осъзнае, че би трябвало да предприеме съществени стъпки в отговор на българските условия и да спре да разчита единствено на натиска от Съединени американски щати и Европейска комисия към София.

Скопие разпорежда доста очаквания на възможното ново ръководство у нас, само че то няма по какъв начин да промени българската позиция без смяна и на неговото държание.

От друга страна, политическата настройка в Северна Македония е не по-лесна от тази в България и водещата партия СДСМ втвърди позицията си към България под натиска на опозиционната ВМРО-ДПНМЕ.

Ако Скопие получи вероятност за напредване към Европейски Съюз, това ще даде мощ на проевропейските кръгове за антипопулистки решения.

Ако обаче няма сигнали от българска страна, в Северна Македония антибългарската реторика евентуално ще продължи да се ускорява.

Ето за какво отговорността пред България е голяма – и за ръководещите, и за опозицията. Ако има въпрос, по който би трябвало да се положат старания за намиране на рационално решение, насочено към дълготраен небосвод, това е разплитането на възела със Северна Македония.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР