Македонският професор подаде оставка от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по

...
Македонският професор подаде оставка от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по
Коментари Харесай

Македонски професор подаде оставка от Съвместната историческа комисия с България заради „политически натиск“

Македонският професор подаде оставка от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси с Република Северна Македония, оповестява скопската телевизия „ Канал 5 “.

Пред медията професор Ванчо Георгиев показва като претекст за решението си, че комисията е била подложена на мощен политически напън от управлението на Министерството на външните работи и че без негово единодушие е била призната смяна в учебника по история в раздела за цар Самуил.

„ Напоследък има открити опити за политическо въздействие върху работата на Комисията, чиято кулминационна точка бе през първия работен ден (21 октомври 2021 г.) на XV постоянно съвещание посредством директна интервенция в професионалната работа от страна на върховен чиновник в Министерство на външните работи (на Северна Македония) “, написа Герогиев.

По думите му „ в македонската част на Комисията бе направено отклоняване от откритите правила за консенсусно взимане на решения по всички въпроси, при което съглашението, реализирано на координационната среща на 20.10.2021 година, не беше спазено “.

Георгиев акцентира, „ че направените и разменени, признати и разменени през вчерашния ден проекти-идеи от македонската част на Комисията за рекомендации за учебници за VII клас в македонските учебници са без мое единодушие “.

Според него „ мненията, демонстрирани на последното съвещание от останалите членове на македонската част на Комисията, освен опонират на признатата на 29 юли 2021 година резолюция на македонския парламент, която открива алените линии в договарянията сред Република Северна Македония и Република България, само че и на македонските национални ползи “.

Георгиев приканва „ членовете на Комисията, които понякога споделят сходни визии и полезности с мен, да не „ огъват гръбнака “.

Министерството на външните работи в никакъв случай не е оказвало напън върху наличието на диалозите и на решенията, които вземат членовете на Комисията по исторически и просветителни въпроси с Република България. Това съобщи във връзка изказванията на Георгиев македонският външен министър Буяр Османи, представен от БГНЕС.

По отношение на обвиняванията за оказван напън, министърът сподели, че външнополитическото ведомство е координатор и управлява процеса на диалозите с България, както и че е способената институция за използването на Договора от 2017 година Що се отнася до работата на комисията по исторически и просветителни въпроси, Министерство на външните работи подкрепя логистично нейната работа и по тази причина съвещанието се организира в постройката на министерството.

Председателят на македонската част на комисията Драги Георгиев удостовери напускането на един от членовете, само че съобщи, че работата на комисията продължава.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР