Македонският президент отрече да работи срещу Договора за приятелство и

...
Македонският президент отрече да работи срещу Договора за приятелство и
Коментари Харесай

Нинова отказа визита в Скопие заради срещата на Пендаровски с ОМО „Илинден“

Македонският президент отхвърли да работи против Договора за другарство и добросъседство

Вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова отхвърли да взе участие на първото съвещание на " Работната група стопанска система, търговия и нововъведения сред България и Република Северна Македония ", съобщи Нова.

Срещата стартира през днешния ден в Скопие. Нинова отхвърли да замине за РСМ заради срещата на македонския президент Стево Пендаровски с представители на неразрешената ОМО „ Илинден “.

Тази среща провокира остра реакция от страна на българското министерство на външните работи. " Дни след сполучливото взаимно съвещание на държавните управления на двете страни, още веднъж ставаме очевидци на повишение на публичното напрежение, подбудено от съответни дейности на президента на Северна Македония, с което се вършат опити за обновяване на тематики, влизащи в спор с Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година Подобни дейности не способстват за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускорение на процеса на европейската интеграция на Северна Македония ", се споделяше в позицията на Министерство на външните работи.

Самият Пендаровски съобщи, че той с нито едно свое деяние досега, нито пък в бъдеще ще работи против Договора за другарство и добросъседство, който беше подписан през 2017 година сред България и районен съд Македония ".

Днес за РСМ отпътува министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, който дружно с министъра на финансите в държавното управление на РСМ Фатмир Бесими ще съпредседателства срещата. На съвещанието се планува да бъдат набелязани благоприятни условия за разширение на връзките с Република Северна Македония както в търговията, по този начин и в региона на вложенията. Лорер ще посети и бизнес конгрес с присъединяване на представители на български и македонски търговски камари и браншови организации. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР